• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Februarie , 2023

Dialoguri virtuale. Europa și criza energetică

(prima parte)

Întrebare: Întreaga lume este bulversată de diferite crize. Practic nu este domeniu de activitate a cărei redundanță să nu fie pusă sub semnul întrebării. Este criza apei, alimentației, a mediului, a medicinei, a învățământului, etc. și printre ele și criza energiei. Doresc să vorbim mai în detaliu de criza energetică, întrucât fără energie practic societatea, cum este în prezent construită, nu poate să funcționeze, însăși existența umană este amenințată?!.
Răspuns: Criza energetică se manifestă în Uniunea Europeană prin lipsa energiei, deoarece capacitățile de producție nu au materie primă, ceea ce duce la creșterea prețurilor. Piața este organizată deficitar, chiar dacă modelul s-a arătat valabil în timp de pace. În situația actuală, când Rusia a pornit un război cald împotriva Ucrainei și un război energetic împotriva UE, se demonstrează că modelul adoptat nu mai este fiabil pentru o astfel de situație critică.

Î.: Rusia, în special în ultimul secol, a devenit „pompa de benzină” a Europei. Întreaga economie europeană a fost construită doar într-o singură direcție, Rusia.
R.: Pentru mediul extern al Uniunii Europene, Federația Rusă se comportă ca un imperiu dar fără a mai apela la forța brută a armelor, ci la o agresiune hibridă în care componentele sunt economice, energetice, informaționale și cyber. Uniunea Europeană, ca principal „beneficiar”, nu a reacționat în niciun fel la capcanele întinse, vulnerabilizându-se printr-o poziție de reconciliere, bună înțelegere și pacificare „business as usual”. Marea problemă este că și pe plan intern decidenții UE au acționat abulic.

Î.: În situația de față nu cumva și Bruxellesul abordează problema crizei energetice cu „ochelari de cal”?
R.: Nu încape îndoială că problemele de mediu și încălzirea globală sunt probleme ce trebuie avute în vedere, numai după ce sunt întrebați cercetătorii din mediul academic și profesioniștii industriei energetice, ascultând moderat activiștii de mediu. Dar se pare că Bruxelles-ul este cucerit de aceștia.

Î.: Specialiștii vorbesc de implicări politice în organizarea structurilor europene?!
R.: În anii ’80, activiștii de mediu erau organizați de agenții de influență sovietici și pe bani rusești pentru destabilizarea politică a vestului. Nu este exclus ca aceste legături să se fi păstrat, din moment ce extrema dreaptă europeană este sponsorizată tot de Kremlin. Să ne gândim la acțiunile de eliminare a nuclearului și cărbunelui din mix-ul energetic al Germaniei și migrarea către gazele rusești.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.