Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Economia europeană cu 27 de viteze
(prima parte)
Întrebare: Jean-Claude Juncker, la 1 martie 2017, dădea publicităţii Cartea Albă privind viitorul Europei - Reflecții și scenarii pentru UE-27 până în 2025, o variantă de proiect european primit de mai toate statele componente ale Uniunii europene cu mirare, scepticism, euforie a birocraţilor din Bruxelles. În fond, ce reprezentă acest aşa-zis program de dezbatere?
Răspuns: La ora când se desfăşoară acest interviu, respectiv 26 martie 2017, suntem cu o zi după mult discutata „sărbătoare” de la Roma, când, în loc ca liderii europeni să bea în tihnă cupa de şampanie împreună cu consoartele lor sau singuri, mai toţi tremurau dacă acest eveniment va fi ultimul sau nu în ceea ce priveşte Europa Unită.
Î.: Poate ar merita să prezentaţi variantele de lucru propuse de Juncker, care au stârnit atâta patimă şi angoasă!?
R.: Mai întâi aş dori să menţionez că Juncker a folosit o tehnică veche, descoperită de câteva sute de ani de un filosof al vremii, care afirma că dacă vrei să obţii rezultatul dorit trebuie să parcurgi trei etape: aruncă spre public o ipoteză malefică; lasă ca speriaţii să-şi consume energia în discuţii, în general sterile şi, în final, să vii cu soluţia pe care, din start, ştiai că doreşti ca să o accepte cu toţii - Soluţia salvatoare. Este o tehnică repetată a societăţilor vechi şi permanent actuale, manipulabile şi manipulate.
Î.: Sunt semnificative, în sensul celor discutate anterior, cuvintele din preambulul Cărţii Albe când, în fotografia atent retuşată, Juncker „privind spre viitor”, spunea… vă rog să-l citaţi…!?
R.: Interesantă şi semnificativă întrebare… Citez: „Prezenta carte albă este contribuția Comisiei Europene la acest nou capitol al proiectului european. Dorim să lansăm un proces în care Europa să își stabilească propriul drum. Dorim să identificăm provocările și oportunitățile care ne așteaptă și să prezentăm modul în care putem alege să răspundem în mod colectiv”.
Î.: Să vorbim despre cele 5 variante iniţiale din Carte Albă!?
R.: Citând exact din conţinutul Cărţii: Scenariul 1 era: Continuând pe acelaşi drum; Scenariul 2: Accent exclusiv pe piaţa unică; Scenariul 3: Cei care doresc mai mult, realizează mai mult; Scenariul 4: Mai puţin, dar mai eficient; Scenariul 5: Mult mai mult, împreună.