Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Economia europeană cu 27 de viteze
(ultima parte)
Întrebare: Scenariul cinci?!
Răspuns: Doreşte să sublinieze ideea că Uniunea europeană poate să decidă să realizeze mult mai mult, colaborând în toate domeniile de politică. În acest scenariu, în care există consens în ceea ce privește faptul că nici UE-27 în forma actuală, nici țările europene pe cont propriu nu sunt suficient de bine pregătite pentru a face față provocărilor curente, statele membre decid să pună în comun competențe, resurse și procese decizionale în toate domeniile.
Î.: Toate cele cinci scenarii par tentante. Atunci de ce atâta patimă în refuzul lor?
R.: Tocmai fiindcă sunt cinci scenarii, care conţin şi idei bune şi idei de neacceptat. Atunci când clamezi o Europă unită însemnă că toţi trebuie să fie de acord cu scenariul acceptat, altfel intriga uniune îşi pierde ideea de adoptare prin consens a deciziilor.
Î.: Cum vi se pare intriga tevatură care a premers întâlnirii de la Roma?
R.: Practic s-a intrat în campania electorală pentru alegerile din 2019, la nivel european. Daca urmăriţi anexele la Carte albă deja se sugerează din titlu ideea că este vorba de: Procesul aferent cărții albe: de la Roma la alegerile pentru Parlamentul European din 2019.
Î.: În final cu ce ne-am ales după summitul de la Roma?
R.: Poate câteva idei sunt semnificative, reieşite din comunicatul final: „Liderii UE se angajează să facă Uniunea Europeană «mai puternică și mai rezistentă» printr-o «și mai mare unitate și solidaritate» între statele membre.
«Cel mai bun mod de a ne apăra interesele și valorile comune este de a fi împreună».
Liderii europeni stabilesc o viziune pentru UE în care statele membre pot alege să coopereze mai strâns cu privire la anumite aspecte, permițând grupurilor de țări să se deplaseze în direcția integrării cu viteze multiple.
«Vom acționa împreună, în ritmuri și cu intensitate diferite acolo unde este necesar»”.
Adică, mai pe româneşte: Rămâne cum ne-am înţeles. Adică, cum nu ne-am înţeles.