Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. După câteva luni ce s-a schimbat? (IV)
Întrebare: Cea mai autorizată instituție financiară din România, Banca Națională, ce afirmă despre situația prezentă și perspectivă?
Răspuns: Există bani cash suficienți pe piață.
Î.: Revista „Capital” a publicat un scenariu posibil pentru viitorul economic şi social, nu numai al României. Este extrem de interesant. Merită de prezentat!?
R.: Se pare că previziunile sunt pe cale să se împlinească. Mişcările sociale din Statele Unite ale Americii și din mai multe țări dezvoltate din Uniunea Europeană, confirmă previziunile. Pașii ar fi:
Pasul 1. Alianța dintre politic și mediul de afaceri. Primul are puterea, al doilea banii;
Pasul 2. Politicul oprește majoritatea afacerilor utilizând un pretext: se generează emoție și se generează astfel o criză economică, urmată de o criză medicală. Medicalul domină spațiul mediatic. Politicul promite rezolvări financiare, IMM-urile speră, angajații stau acasă așteptând „lumina” de la politic;
Pasul 3. Oamenii se vor simți hipnotizați și amenințați. La început se acceptă orice privare de libertate. Oamenii din privat termină rezervele, încearcă să se adapteze, IMM-urile sunt pe butuci. În businessul mare unii cad, alții câștigă.
Î.: Paşii următori sunt pentru o posibilă perioadă „post traumă”, cu cedări și căutări de „acar Păun”?
R.: Pare așa să fie. Numai că o să se găsească mai mulți acari, inclusiv populația care „nu este capabilă să înțeleagă imperativul timpurilor pe care le trăim”???
Pasul 4. După ce se termină rezervele, oamenii încep să ridice vocea. IMM-urile sunt destructurate. Afacerile mari, care susțineau politicul din etapele 1 și 2, se prind că salvarea nu mai vine sau vine puțin, prea târziu, și doar la unii. Apar în prim plan și alți vectori: sindicatele, partidele care nu sunt la guvernare. Situația se tensionează, atât medical cât și economic, discursul se ascute, nu mai este spațiu pentru logică și echilibru.
Pausul 5. Politicul ce reprezintă statul, cu și mai puţini bani și cu tot mai multe obligații, pe care le-a creat singur, schimbă barca, se aliază cu majoritate oamenilor ajunși la disperare. Economicul în locul medicalului în spațiul mediatic v-a căuta soluții de a găsi finanțare, care va veni la pachet cu condiții. Ca: tehnica de negociere, pentru a impune „soluțiile salvatoare”, întâi va speria pe toți cetățenii și va începe să facă concesii. Va face apel la privați și la firme cu acumulări precedente.
Pasul 6. Parțiala revenire a țării şi a lumii la o viață economică, stagflația va fi noul coronavirus adus de intervenționalismul etatist: „stăm acasă”. Statul, mai marele „salvator” din perspectiva strict medicală, va afirma: au fost mai puţine victime decât ar fi putut să fie.
Î.: Ce rol o să-și autoimpună statul?
R.: La final, tot mai mulți vor fi dependenți de stat. Cei mai mulți vor fi victime. Pe post de țap ispășitor va fi coronavirusul, care va dispărea ca și teroriștii din ’89. Va rămâne o constatare, o stare de fapt, o reconstituire, o investigare, o radiografiere, o analiză și un proces care este deja încheiat.