Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. După câteva luni ce s-a schimbat? (III)
Întrebare: Să vorbim puțin de viitor și de prezentul reflectat în viitor!
Răspuns: Experții nu mai iau în considerare o formă de revenire rapidă. În orizontul lor văd o criză a cererii globale. Dar sunt și vești bune. Facilitățile de producție din China se apropie de o situație „înapoi la normal”. Indicatorii internaționali ai activității economice nu se vor întoarce la nivelele anterioare.
Î.: Care este situația cu partenerul nostru strategic: Statele Unite ale Americii?
R.: Comisia avertizează că răspândirea COVID-19 în SUA, țară cu cele mai numeroase cazuri de infecție, se va prelungi.
Î.: Se vorbește despre un al doilea val de criză. Care ar fi acela?
R.: Este posibil un al doilea val de efecte care poate fi produs de incertitudini și pierderi financiare care nu pot fi estimate în prezent. Pagubele sunt așteptate să treacă din economia reală în sectorul financiar. Guvernele vor trebui să aibă intervenții în acest sens.
Î.: Sunt estimate posibile măsuri extreme din partea guvernelor?
R.: Printre aceste măsuri, Comisia menționează posibila naționalizare a companiilor din sectoarele vitale, un pas necesar „cel puțin pe o perioada temporară”, dar ar fi și atenționarea Comisiei Europene asupra salvării companiilor împovărate „până la refuz” de credite neperformante.
Î.: Se cunoaște o recentă remarcă a Financial Times: istoria poate oferi indicii, care nu întotdeauna sunt îmbucurătoare.
R.: Într-un studiu, Federal Reserve of San Francisco arată studiind efectul a 12 pandemii, începând cu secolul XIV, că distrugerea de capital și de nivel al forței de muncă generează valuri secundare macroeconomice care persistă 40 de ani.
Î.: Sunt deja situații care generează replieri față de deciziile inițiale. Dați câteva exemple.
R.: În ceea ce-i privește pe români: Ministrul Câțu a declarat că ia în calcul înghețarea salariilor, dar numai după o discuție cu premierul Orban. „Costul crizei” îl suportăm toți (afirmația a fost dată de 1 aprilie 2020, ora 11.43). Punctul lui de vedere este: solidaritate și prudență.
Austria a primit peste 200 de persoane - femei - pentru îngrijirea bătrânilor în condiții de carantină. Mii de cetățeni români, muncitori sezonieri, sunt acceptați în țări din U.E., în perioada de carantină.