• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2020

Dialoguri virtuale. După câteva luni ce s-a schimbat? (I)

Întrebare: În jurul datei de 1 aprilie am primit următoarea întrebare: În prezent, majoritatea oamenilor sunt îngrijorați de starea lor de sănătate, a apropiaților lor. Problemele economico-financiare sunt lăsate pe planul doi?
Răspuns: Am dat următorul răspuns: Este normal ca așa să fie întrucât mai există anumite rezerve bănești la nivelul indivizilor, gospodăriilor și firmelor. Este o situație pasageră, atâta timp cât soluțiile de salvare economică sunt în faza de studiu. Oricum, primele evaluări ale impactului economic al pandemiei în Europa nu sunt încurajatoare, dar nici clare.
Î.: Pandemia v-a trece. Cum se apre­ciază perioada post pandemie?
R.: Istoria arată că cicatricile unor astfel de crize sunt vizibile decenii. Veștile și rezultatele de până acum pentru Europa nu sunt încurajatoare.
Î.: Suntem în Uniunea Europeană. Așteptăm o poziție comună, pro­fesionistă și aplicabilă tuturor țărilor din comunitate. Care este situația prezentă?
R.: Instituțiile Uniunii Europene sunt în faza de bâlbâială. Măsoară doar efectele din primele luni ale anului. Comisia Europeană arată într-un document că: Colapsul economic care este așteptat va fi mai mare decât cel din 2009. În 2009, PIB-ul U.E. a scăzut cu 4,3%.
Î.: Care sunt, dacă sunt, estimările economice pentru următoarea pe­rioadă?
R.: Deutsche Bank estimează o contracție de 11,2% a PIB în tri­mestrul doi, cu o revenire graduală în a doua jumătate a anului. Alții arată că relansarea poate avea una din cele trei variante: VUL va fi în funcție de răspunsul instituțiilor de stat și cele internaționale și de durata efectelor măsurilor de izolare asupra comportamentului uman.
Î.: Fondul Monetar Internațional este instituția financiară care monito­rizează întotdeauna fenomenele economice majore. Care este punctul lor de vedere?
R.: FMI arată că statele U.E. pierd lunar 3% din PIB și că turbulențele vor provoca o recesiune profundă în Europa. Poul Thomsen de la FMI spunea deunăzi: „Determinarea li­derilor din zona euro nu trebuie subestimată”. Se referă la planurile U.E. de a relaxa disciplina fiscală și de a debloca un fond financiar anticriză.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.