• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 05 Februarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Ianuarie , 2025

Dialoguri virtuale / Droguri, bani şi puţină istorie (a doua parte)

Întrebare: Lupta pentru supremația comerțului cu droguri a început cu războaie?

Răspuns: Să începem cu cele două războaie ale opiului din China, primul 1829 – 1842, al doilea 1856 – 1860. Europenii, inițiatorii războaielor, erau în conflict cu o țară imensă ca teritoriu, China, suficient de dezvoltată din punct de vedere economic, dar slab dotată din punct de vedere militar. Dinastia conducătoare a acelei perioade, conștientă de incapacitatea ei de apărare, s-a simțit obligată să-şi deschidă granițele față de invazia de mărfuri venite din occident, respectiv comerțul liber, pentru a se dota militar, prin importul de armament.

China a permis ca opiul realizat ieftin în India să intre în țară şi prin aceasta premergătorii EF au reușit să inunde China cu opiu, morfină, heroină, astfel că o treime din populația Chinei a devenit dependentă de consumul de opiu. S-a realizat o afacere uriașă, astfel că EF cu banii strânși a reușit să cumpere inclusiv guverne.

 

Î.: Pe lângă India, locația inițială a producerii opiului, au apărut şi alte zone de producție?

R.: Condițiile militare, economice şi conjuncturale, inclusiv războiul din Vietnam, a creat posibilitatea înființării unor culturi vaste de opiu în triunghiul Burma, Laos  şi, parțial, China.

 

Î.: Cum s-a ajuns în această situație?

R.: Se cunoaște istoria războiului civil din China. Era războiul dintre Mao Zedong

(1893 – 1976), cu armata lui „roşie” şi Ciang Kai-Shek (1887 – 1975), comandantul Kuomintang  (formațiune politică naționalistă, primul partid politic chinez, după model occidental, fondat în 1921). Mao Zedong a reuşit să rupă în două Kuomintangul, o parte din trupe a fugit în Formoza, Taivanul de astăzi, şi a format guvernul civil al Republicii chineze, cealaltă parte a trupelor a rămas izolată în zona sudică a Chinei, respectiv în triunghiul: Burma, Laos şi China de sud.

 

Î.: Care era specificitatea acestui triunghi?

R.: În acest triunghi, țăranii, populația majoritară, trăiau din producția de droguri. Aceștia erau obligați să producă opiu, condiționați de a primi în schimb orez şi bunurile minime pentru a-şi duce existența. Pe lângă această condiționare, în caz de refuz deveneau militari în războiul din Vietnam.

Vietnamul acelor vremuri devine şi locul de rafinare a opiului, care în sine nu are o valoare mare. Drogurile erau transportate cu avioane în zonele de consum unde erau mulți bani, în afara Chinei. Deci, din India, inițial zona majoritară de producție a drogurilor, producția se mută în triunghiul amintit, în care actorii principali erau constituiți din parte a armatei lui Ciang Kai-Shek, populația din triunghi și cei care au preluat de la englezi puterea din acea zonă.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.