Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. Droguri, bani şi puţină istorie
(prima parte)
Întrebare: Nu numai ieri, astăzi, ci şi în viitor sunt lucruri, care, la un anumit moment dat, s-a zis, se zice şi se va zice că nu este momentul să le discutăm. Este, de altfel, o dispută între teoreticieni dacă modelele la care se raportează gândurile, cuvintele, faptele şi omisiunile persoanei s-au schimbat sau nu pe parcursul istoriei. O problemă, care subtil este infuzată, tot mai adesea, în conștiința românilor, cu deosebire a tineretului, este cea a consumului de droguri. Dacă urmărești, şi nu trebuie să fii foarte atent, mesajele mediei sau ale publicațiilor, consumul de droguri este amintit între tentație, refulare, boală, similar alcoolismului sau tabagismului. Și spectrul prezentării variază precum culorile nesfârşite ale „curcubeului” (cuvânt pe care voit l-am spus între ghilimele). Dar, ca orice istorie, şi această temă are un început?
Răspuns: Drogurile şi industria drogurilor au reprezentat o preocupare de sute de ani a elitelor financiare (EF), dar şi a unor state imperialiste.
De menționat că industria drogurilor, pe lângă cea de război, sunt cele mai puternice activități economice ale prezentului. Aici se învârt şi s-au învârtit miliarde de dolari, sunt afectate sute de milioane de persoane, începând cu Asia, îndeosebi China, continentul american, Europa, unde mor din această cauză, zilnic, zeci de mii de persoane.
Î.: Să fie vorba de o afacere uriaşă? Sau se poate vorbi şi de un alt interes?
R.: În spatele acestui fenomen, stau nu numai interese pecuniare, ci şi strategii de formare a opiniilor societății umane şi, poate, distrugerea omenirii din punct de vedere moral.
Î.: Când este vorba de bani, se amalgamează interesele mai multor subiecţi. În acest caz, cine sunt?
R.: Istoria poate începe cu modalitatea de obținere a sumelor imense acumulate de actuala EF şi de predecesorii acestora dar şi a altor, ulterior, interesați în această afacere cum ar fi: Ku-Klux-Klanul; P-2 (Propaganda due); Mafia dar şi structuri suprastatale sau chiar statale care, unele dintre ele, se prezintă astăzi ca fiind respectabile.