• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Octombrie , 2021

Dialoguri virtuale. Droguri, bani şi puţină istorie

(a cincea parte)

Întrebare: Cum a intrat în această istorie a drogurilor Şcoala de la Frankfurt? Cine este ea?
Răspuns: Şcoala de la Frankfurt este un grup de filosofi, neomarxiști, format inițial la Institutul de Studii Sociale de la Universitatea din Frankfurt în anii 1920 și continuat în SUA, după instaurarea nazismului în Germania. Termenul Școala de la Frankfurt aplicat acestui grup este neoficial, neexistând nicio instituție cu acest nume. În prezent, termenul se folosește și pentru Institutul de Studii Sociale, al cărui director este Axel Honneth.
Î.: Care sunt ideile propagate de ei?
R.: Filosofia lor s-a construit pe scrie­rile lui Hegel, Marx, Nietzsche, precum şi a succesorul său radical, Martin Heidegger, care a transmis şi răspândit o mare parte din extremismul lui Nietzsche în secolul 20. Științele lor sociale s-au bazat pe Freud şi Weber, dar şi pe teoriile revoluționare ale comunistului ita­lian Antonio Gramsci şi a socialistului ungur Georg Lukacs. În cadrul Şcolii de la Frankfurt, s-au pus ba­zele distrugerii programatice a Occidentului, de la credință la artă şi cultură.
Î.: Prezentați câteva dintre perso­nalitățile Școlii de la Frankfurt.
R.: Printre membrii marcanți ai acestei școli, oameni de știință, de altfel recunoscuți, ale căror opinii sunt des vehiculate, sunt:  Theodor W. Ador­no, Walter Benjamin, Erich Fromm, Jurgen Habermas, Axel Honneth, Franz Oppenheimer.
Î.: Care au fost proiectele de propagare a filosofiei lor?
R.: În cadrul proiectului Școlii de la Frankfurt, se hotărăște să se încerce cocaina în campusurile universitare. În cadrul acestui program, a func­ționat şi contractul încheiat cu formația Beatles. Formație celebră din anii 1960 cu arhicunoscuții: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr. În subsi­diarul contractului s-a spus: „Voi o să cântați ce vă spunem noi şi voi o să aveți un succes mondial”.
Î.: Este interesantă implicarea lui Adorno în acest experiment!?
R.: Adorno, care a fost şi muzician, a solicitat de la Beatles să cânte melodiile şi textele compuse de el, în care subliminal se înserau pasaje care stimulau consumul de droguri. Să amintim melodia atât de cunos­cută „Yellow Submarin” care în limba de flori înseamnă drog.
John Lennon declara în anii ’60: „Mi-am vândut sufletul diavolului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.