Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Doctrinele care guvernează economia mondială, un fiasco?
Întrebare: Ajungem din nou la fabule, cu câini şi căţei?!
Răspuns: Reglementările devin o protecţie pentru marile corporaţii în faţa competiţiei, astfel se poate transfera povara impozitelor pe umerii firmelor mici sau a contribuabililor individuali.
Î.: Atunci se pot trage câteva concluzii despre marile corporaţii?!
R.: Marea corporaţie este mai eficientă în jocul politic decât în cel economic şi poate reduce aria de acţiune a micului întreprinzător. Dacă veţi analiza diversele limitări şi directive ale Uniunii Europene, care afectează masa mare de populaţie pauperă, o să găsiţi autori puternici economic.
Î.: Se caută, îndeosebi în perioade de criză, cauzele adevărate care au generat atâta durere pentru marea majoritate a populaţiei. Se poate vorbi de un izvor comun al tuturor acestor stări?
R.: Proprietatea adevărată nu este proprietatea abstractă (acţiuni sau alte instrumente asemănătoare), ci proprietatea fizică şi folosirea concretă a pământului, uneltelor şi cunoştinţelor. În lipsa acestui deziderat apar concentrări de capital şi prin aceasta lipseşte majoritatea să-şi dovedească adevărata valoare creativă.
Î.: Se poate vorbi despre o soluţie la această stare a lucrurilor? Există vreun model de creştere sustenabilă ?
R.: Intervenţia statului este cauza majoră a concentrării proprietăţii. Economiile sănătoase se dezvoltă de la bază la vârf, se bazează pe energie, independenţă şi spiritul de întreprinzător al cetăţeanului şi al liderilor comunităţilor de afaceri. Actualul sistem economic nu mai poate funcţiona mult, chiar dacă vor veni ajutoare guvernamentale cu nemiluita, care nu au decât o singură finalitate: Îndatorarea generaţiilor viitoare, adică a “nepoţilor nepoţilor noştri”.
Î.: Viaţa noastră este dominată de calculatoare. Acest fapt este o ţară sau o şansă?
R.: Pentru unii, pentru care serialele siropoase le conduce existenţa, este tară. Pentru cei care văd în viaţă o şansă, reprezintă o oportunitate. Vrem, nu vrem, forţa de muncă este dominată de calculator.
Î.: Nu cumva suntem la un prag similar cu cel în care forţa fizică a omului a fost preluată de maşini?
R.: Această întrebare este cheia de boltă a întregului interviu. Din această cauză un mic istoric se impune. În existenţa fabricilor specifice – “revoluţiei coşurilor de fum” sau cum mai apare în literatură a “ gulerelor albastre” – s-au produs două reproiectări a uzinelor: Acum 400 de ani când munca manuală a fost înlocuită de motoarele cu aburi şi acum 120 ani când au fost introduse în fabrici motoarele electrice. De fiecare dată managerii de până atunci au devenit depăşiţi.