Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Din „puţul gândirii” fiscale
Întrebare: Este o birocraţie suplimentară faţă de situaţia din prezent. Am înţeles că vor fi consultanţi fiscali care vor ajuta contribuabilul să se descurce în această hârţogărie. Ce să reţinem despre ei?
Răspuns: Consultantul fiscal va fi o persoană de specialitate care va gestiona toate problemele fiscale ale unei gospodării.
Principalele sale atribuţii vor fi: completarea declaraţiei anuale de venit pe gospodărie, în numele membrilor gospodăriei; depunerea declaraţiei anuale de venit global; efectuarea plăţilor tuturor obligaţiilor fiscale ale membrilor familiei către administraţiile şi instituţiile publice centrale sau locale; va face recomandări privind gestionarea economiilor sau plasamentul acestora în diverse forme de investiţii (conturi de economii bancare, plasamente pe bursă etc.)
Î.: Cine o să-i plătească pe consultanţii fiscali?
R.: Plata lor va fi asigurată de către Guvern, după modelul medicilor de familie. Consultanţii vor avea trei surse de venit (care îi pot asigura o sumă totală de până la aproximativ 10.000 lei/lună).
Î.: Cum se vor aronda consultanţii fiscali pe gospodării şi până la ce dată?
R.: Până cel târziu la data de 1 decembrie 2018. La sediile şi pe site-urile primăriei din localitate va fi afişată lista consultanţilor fiscali din localitate. Până la data de 1 decembrie 2018, fiecare familie va putea să îşi aleagă unul dintre consultanţii fiscali arondat la localitatea de domiciliu. După această dată, arondarea se va face aleatoriu prin calculator. O familie are libertatea de a opta între mai mulţi consultanţi fiscali, însă doar din lista localităţii de domiciliu. Nu poate opta pentru consultanţi din altă localitate.
Î.: Unde o să-şi desfăşoare activitatea consultantul fiscal?
R.: Consultantul va lucra după acelaşi model ca şi medicul de familie. Va avea un cabinet propriu şi un program zilnic fix, în cadrul căruia va acorda consultaţii pentru gospodăriile pe care le are în gestiune. În cadrul acestui program poate primi bonurile fiscale, poate face plăţi, poate completa declaraţiile fiscale etc.
Î.: Aţi prezentat filosofia şi măsurile de implementare ale impozitului pe gospodărie. Aş dori să-mi răspundeţi la întrebarea dacă Dumneavoastră vă place acest sistem de impozitare?
R.: Dacă va fi aplicat în spiritul celor susţinute de promotorii legii, răspunsul meu categoric este DA. De altfel, nu am fi primul stat din lume care procedează în acest fel.