• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Iunie , 2017

Dialoguri virtuale / Din „puţul gândirii” fiscale

Întrebare: Cum se vor calcula deduce­rile?

Răspuns: Din veniturile unei gospo­dării se scad contribuţiile sociale afe­rente salariilor, iar restul vor intra
într-un coş comun, care va reprezenta baza de impozitare, la care se va calcula impozitul anual. Din această bază de impozitare vor fi scăzute deducerile acordate, conform legii, pentru fiecare categorie de cheltuieli. Pe suma rămasă, dacă aceasta e mai mică de 2.000 lei/lună pentru un salariat (respectiv 24.000 lei/an) nu se aplică impozit. Dacă e mai  mare, se aplică un impozit de 10% pentru diferenţa care depăşeşte plafonul de 2.000 lei/lună (respectiv 24.000 lei/an). În veniturile unei gospodării, în afară de veniturile din salarii, pot intra în coşul comun şi alte cheltuieli, precum: venituri din chirii, venituri din dobânzi, arendă, diverse tranzacţii de vânzare-cumpărare etc.

Î.: Prin politica de fiscalitate se pot influenţa dezvoltarea unor ramuri economice, stabilitatea resurselor umane, diferite politici sociale din cauza cărora asistăm la degradarea unor prestaţii naţionale, scăderea nivelului unor servicii vitale existenţei fiinţei naţionale. Cum ar putea acest sistem să corecteze aceste derapaje clamate de mulţi ani?
R.: Răspunsul la unele probleme întrebate le-am dat anterior. Doresc doar să completez prin a afirma că nu vor fi impozitate: veniturile din agricultura de subzistenţă, care în legislaţia ac­tua­lă sunt scutite de impozit (ex. terenu­rile agricole până la 2 ha etc.);  salarii­le medicilor, IT - iştilor şi cercetărilor; veniturile din dividende sau cele obţinute de pe piaţa de capital.

Î.:  Sunt persoane care se tem că nu vor putea plăti impozitele la data scadentă fiindcă nu vor avea capacitatea să economisească suma datorată, având în vedere că plata se face la intervale mari?
R.: Tocmai aici se impune schimbarea culturii de a gestiona banii de a creşte conştiinţa responsabilităţii faţă de propria persoană şi propria familie.

Î.: Care sunt termenele de introducere a noului sistem de impozitare?
R.: 1 ianuarie 2018 – Se aplică siste­mul de deduceri şi noile impozite des­crise mai sus. 1 decembrie 2018 – sunt selectaţi şi pregătiţi consultanţii fiscali şi se va face arondarea gospodăriilor pentru fiecare dintre aceştia. 1 mai 2019 – se depune pentru prima oară declaraţia anuală de venit global pe gospodărie (luându-se în calcul noul mode de impozitare şi deducerile care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2018).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.