Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Despre pensii
Întrebare: Ar fi bine să ştie şi deponenţii unde sunt banii pe care i-au plătit anticipat pentru ca să aibă bani pentru o eventuală bătrâneţe mai mult sau mai puţin liniştită?
Răspuns: Răspunsul poate veni când vom cunoaşte mai bine noţiunea de acţiune, obligaţiune şi clase alternative de investiţii.
R.: Acţiunile sunt titluri ce atestă un drept de proprietate asupra unei părţi a capitalului social al societăţii emitente. Practic, proprietarul acţiunilor este proprietarul unei părţi din societatea emitentă, parte corespunzătoare cu numărul de acţiuni deţinute. Pe lângă dreptul de proprietate asupra unei pârtii a societăţii emitente, acţiunile conferă şi alte drepturi, dintre care cele mai importante sunt: - dreptul de a primi în fiecare an o cotă parte din profitul societăţii (sub forma de dividende) corespunzătoare cu numărul de acţiuni deţinute şi cu suma alocată de conducerea societăţii pentru plata dividendelor. Datorită faptului că acest dividend poate varia (sau poate fi chiar zero), acţiunile se mai numesc şi valori mobiliare cu venit variabil;
- dreptul la informare cu privire la evoluţia economico-financiară a întreprinderii;
- dreptul de a participa la hotărârile importante cu privire la activitatea societăţii, precum şi la conducerea societăţii, prin participarea la Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA), respectiv prin posibilitatea de a alege şi de a fi ales în consiliul de administraţie al societăţii;
- drept de proprietate asupra unei părţi a activelor societăţii, în cazul lichidării (încetării funcţionării) acesteia etc.
R.: Obligaţiunile reprezintă un titlu de creanţă asupra societăţii emitente. Concret, societatea emitentă are nevoie la un moment dat de un împrumut şi emite obligaţiuni. Cumpărătorii obligaţiunilor împrumută societatea emitentă cu suma pe care au plătit-o pentru cumpărarea obligaţiunilor.
Obligaţiunile nu conferă aceleaşi drepturi ca şi acţiunile, dar posesorul lor beneficiază de o dobândă periodică fixă (din acest motiv, obligaţiunile numindu-se valori mobiliare cu venituri fixe) şi, la expirarea perioadei de împrumut, de rambursarea sumei plătite pentru cumpărarea obligaţiunilor.
Există o mare varietate de tipuri de obligaţiuni, după modul de răscumpărare şi de plată a dobânzii, garanţii etc.