• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Mai , 2014

Dialoguri virtuale / Despre locurile de muncă în 2014

Întrebare: Nu toţi au capacitatea de a fi întreprinzători. Acesta este motivul pentru care statutul de salariat devine o problemă vitală pentru milioane de români. Care este situaţia la zi şi perspectiva pieţei forţei de muncă în ţara noastră?

Răspuns: Conform datelor comunicate de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care ţine evidenţa angajaţilor trimişi în şomaj în întreaga ţară, în primele două luni ale acestui an, peste 2.800 de persoane şi-au pierdut locul de muncă la nivel naţional, cu circa 40% mai puţin decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

 

Î.: Deci se poate trage concluzia că suntem într-o situaţie bună şi avem o perspectivă fericită?

R.: Nicidecum. Situaţia din primul trimestru 2014 nu poate fi extrapolat pe întregul an, cu atât mai mult cu cât 1 aprilie a.c., aşa cum am arătat într-un interviu anterior, a adus modificări semnificative în viaţa economică a întregii ţări, care vor avea un impact serios în perioada următoare, îndeosebi în sectorul privat.

 

Î.: Unde s-au făcut cele mai semnificative disponibilizări la începutul acestui an?

R.: În municipiul Bucureşti, unde s-au disponibilizat peste 2000 de persoane la o singură firmă, aceasta activând în domeniul protecţiei şi pazei.

 

Î.: Care sunt judeţele în care au fost făcute cele mai multe concedieri?

R.: Alături de companii din Bucureşti, cele din judeţele Vaslui, Vâlcea şi Bacău au făcut mai mult de o sută de concedieri, în 2014.

 

Î.: Se aştepta această situaţie, îndeosebi în judeţul Vâlcea, în urma eşuării privatizării companiei Oltchim?!

R.: Scăderea activităţii la Oltchim, care funcţionează de mai bine de un an la mai puţin de 20% din capacitate, a atras diminuarea afacerilor altor parteneri ai combinatului, de unde şi numărul mare de concedieri din zonă.

Merită să subliniem că atunci când o afacere de dimensiunea Oltchim se prăbuşeşte, atrage după sine prăbuşirea a numeroase firme, care aveau relaţii contractuale, ca furnizori sau subcontractori cu Oltchimul din multe zone de activitate. Alte exemple pot fi date din anul trecut, în fruntea clasamentului ca număr de persoane concediate s-a aflat Poşta Română, cu circa 3.000 de disponibilizaţi, disipaţi în întreaga ţară. De la Oltchim (Vâlcea), au plecat peste 900 de angajaţi, dar se pot menţiona şi companiile private din construcţii, de exemplu: Tehnostrade (Bacău), care a trimis aproape 1.000 de salariaţi în şomaj. În top se află şi concedierile de la Mechel Câmpia Turzii, şi cele de la combinatul Chimic Amurco din Bacău.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.