• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Mai , 2014

Dialoguri virtuale / Despre locurile de muncă în 2014

Întrebare: Care sunt judeţele cu o situaţie stabilă, neafectate de concedieri masive?

Răspuns: Judeţele care au scăpat de concedieri majore în 2013 şi unde nu au existat angajaţi trimişi în şomaj în 2014 au reprezentat doar un sfert din ţară: Satu Mare, Botoşani, Mureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Covasna, Sibiu, Arad, Vrancea, Brăila, Constanţa, Caraş Severin, Gorj, Argeş, Teleorman şi, din păcate, nu şi judeţul Maramureş.

 

Î.: Ce se poate afirma despre anul 2014?

R.: Va fi o situaţie de mini blocaj datorită faptului că 2014 este un an electoral şi voinţa politică nu se va îndrepta spre o politică majoră de restructurare, cu efecte pe piaţa muncii, prin fenomenul inevitabil al disponibilizărilor. Disponibilizările vor veni dintr-un total alt loc, cel al efectelor secundare ale creşterii costurilor purtătorilor de energie. Un exemplu concret al amânării măsurilor de restructurare este cazul CFR Marfă unde se vorbea de disponibilizarea a 1500 - 2500 de salariaţi.

 

Î.: Este bună această amânare a măsurilor de restructurare?

R.: Câteodată DA. Este cazul şi a CFR Marfă unde se estimează că fără a se face disponibilizările menţionate compania poate închide anul acesta pe profit.

 

Î.: Atunci de ce se fac previziuni apocaliptice?

R.: Este cel mai uşor să dai afară oameni, fără apărare, decât să restructurezi procesul de management, în care primii care ar trebui, de multe ori, concediaţi ar fi managerii incompetenţi neşcoliţi, dar plini de merite conjuncturale.

 

Î.: Statul mai poate să amâne restructurările. Dar ce să facă mediul privat?

R.: Mediul privat ar putea fi nevoit să recurgă la restructurări serioase. În acest an au fost mitinguri ale industriaşilor, care au tras un semnal de alarmă privind creşterile de preţ la energie şi gaze. Peste 100.000 de locuri de muncă ar putea dispărea, spun investitorii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.