Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / De unu aprilie
Întrebare: Cât se va „îngrăşa” bugetul statului în urma acestor majorări?
Răspuns: Potrivit calculelor anunţate anterior, acciza pe carburanţi va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.
Î.: Ce se gândeşte guvernul să facă cu aceşti bani?
R.: Se cunoaşte că a fost o întreagă tevatură cu destinaţia acestor sume. Argumentarea a fost că sunt necesari pentru construcţia de noi autostrăzi.
Î.: În acest joc intră nu numai populaţia ci şi cei care comercializează aceste produse şi transportatorii. Ce spun aceştia?
R.: Reprezentanţii Rompetrol şi ai Petrom estimau, în februarie, că majorarea accizei va determina scăderea vânzărilor de benzină şi motorină cu 1%-3% în primele trei luni de la aplicarea acestei modificări, după care consumatorii ar urma să se obişnuiască şi să revină la consumul anterior. Nu aşa că este o veste bună…?
Î.: Am înţeles că transportatorii vor beneficia de recuperarea parţială a pierderilor cauzate de aceste majorări?
R.: Din afirmaţii, transportatorii corecţi, care îşi desfăşoară activitatea legal, vor beneficia de o restituire de 4 cenţi din cei 7 cenţi, sumă care va fi achitată trimestrial şi pe baza facturii de achiziţionare a carburantului. Se pare că această soluţie este acceptată de transportatori. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a comunicat anterior că recuperarea unei părţi din acciza pentru carburanţi plătită de transportatori trebuie să se facă într-un mod simplu şi eficient, urmărind modelul taxei pe valoarea adăugată (TVA). Transportatorii susţin că prin metoda propusă de ei atât statul, cât şi firmele din domeniu pot avea o evidenţă clară a sumelor care fac obiectul returnării.
Î.: Ce se întâmplă cu alţi purtători de energie?
R.: Preţul gazelor naturale s-a scumpit, de la 1 aprilie 2014, cu 2% pentru consumatorii casnici. Este un proces de scumpire care va mai continua.