• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 31 August , 2020

Dialoguri virtuale. De la lamentare la exultare (IV)

Întrebare: Cum se prezintă cheltuielile de personal din această perioadă?

Răspuns: Cheltuielile de personal au însumat 53,3 miliarde de lei, în creș­tere cu 4,5%,  comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, indemni­zația de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât și majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020.
Î.: Cât reprezintă ca pondere  aceste cheltuieli din Produsul Intern Brut?
R.: Cheltuielile de personal reprezintă un nivel de 4,9% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul din aceeași perioadă a anului anterior. Din totalul cheltuielilor de personal, în luna iunie plățile reprezentând stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 178,7 milioane lei.
Î.: Anual se alocă sume importante pentru bunuri și servicii?
R.: Cheltuielile cu bunuri și servicii au fost de 25,36 miliarde de lei, în creștere cu 16% față de anul precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările față de medie se în­registrează la nivelul administrației locale (16,1%) și la instituțiile publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii (12,6%).
Î.: Cum se justifică aceste majorări?
R.: Majorările sunt  determinate în special de plăți suplimentare pentru me­dicamente, materiale sanitare, reactivi și alte produse necesare diagnosticării și tratării pacienților infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2.
Î.: O să vă pun o întrebare „picantă”, mult gustată de populația țării. Care este situația Fondului  național unic de asigurări sociale de sănătate?
R.: O creștere se reflectă și la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, de 13,6%, față de aceeași perioadă a anului, anterior determinată de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat și pentru decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu.
Întrebare: Și eterna „amenințare”a pensionarilor?
R.: Cheltuielile cu asistența socială au fost de 69,22 miliarde de lei, în creș­tere cu 23,7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Evoluția cheltuielilor cu asistența socială a fost influențată, în principal, de majorarea punctului de pensie, începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a indemnizației sociale pentru pensionari garantată cu 10%, majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 mai 2019, precum și indexarea acestora cu rata inflației din anul 2019, începând cu 1 ianuarie 2020.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.