• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 August , 2024

Dialoguri virtuale / De ce UE ar trebui să înlocuiască Parteneriatul estic cu un parteneriat transcaspic (prima parte)

Întrebare: În perioada în care trăim, în care totul se schimbă, în același timp se schimbă, cu viteză tot mai mare, toate strategiile economice, politice, culturale, care au devenit caduce. Cum se manifestă acestea în politica Uniunii Europene?

Răspuns: Decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina și de a acorda Georgiei statutul de candidat la UE a marcat o nouă eră pentru politica estică a UE. Această decizie a bătut ultimul cui în sicriul Parteneriatului estic (PaE), care nu a fost niciodată conceput pentru a face față extinderii.

 

Î.: Se pune problema și din punct de vedere geopolitic?

R.: Prin urmare, a sosit momentul ca o UE mai încrezătoare în sine din punct de vedere geopolitic să își reimagineze geografic politica sa estică și să o extindă tematic. O înlocuire a Parteneriatului estic învechit cu un parteneriat nou - transcaspic s-ar potrivi cu această situație din mai multe motive.

 

Î.: Bruxelles-ul a lansat Parteneriatul estic în 2009 pentru a promova și intensifica asocierea politică și aprofundarea integrării economice între Uniunea Europeană și cine?

R.: Între UE și Ucraina, Moldova și Belarus, precum și a celor trei state sud-caucaziene Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Mai la est, Uniunea Europeană a elaborat o strategie complet separată pentru Asia Centrală pentru a-și orienta relațiile cu Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

 

Î.: Au trecut doar cinci ani și totul trebuie modificat?

R.: De atunci, multe lucruri s-au schimbat. Caracterul universal al Parteneriatului estic nu a trecut testul timpului. Doar jumătate dintre țări – Georgia, Moldova și Ucraina – au semnat acorduri de asociere, inclusiv acorduri de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare cu UE. Belarus și-a suspendat în cele din urmă participarea la Parteneriatul estic, Armenia a încheiat propriul său Acord de parteneriat global și consolidat (APC) personalizat cu UE, în timp ce Azerbaidjanul încă își negociază propriul cadru bilateral distinct.

 

Î.: Care este situația Kazahstanului, Kârgâzstanului și Uzbekistanului?

R.: Între timp, un Acord de parteneriat și cooperare consolidat între Kazahstan și UE a intrat în vigoare în 2020. Kârgâzstanul a urmat exemplul, semnând un Acord în iunie 2024, iar Uzbekistanul este următorul pe listă. Prin urmare, acordurile dintre aceste state din Asia Centrală și UE diferă mai degrabă în grad decât în natură de acordul parafat de Armenia.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.