• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 19 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 August , 2024

Dialoguri virtuale / De ce UE ar trebui să înlocuiască Parteneriatul estic cu un parteneriat transcaspic (a doua parte)

Întrebare: Care ar fi al doilea motiv pentru înlocuirea Parteneriatului estic învechit cu un parteneriat nou: transcaspic?

Răspuns: Caucazul de Sud și Asia Centrală sunt verigi-cheie în transportul est-vest de energie și bunuri către Europa, așa-numitul Coridor Mijlociu. Pe fondul cererii tot mai mari de rute de transport non-rusești, au avut loc o serie de activități transcaspice cu scopul de a spori eficiența Coridorului Mijlociu.

 

Întrebare: Care au fost acestea?

Răspuns: În ianuarie 2024, oficialii UE au adoptat cea mai puternică poziție de până acum, anunțând că investitorii europeni și internaționali se vor angaja să investească 10 miliarde de euro într-un program de dezvoltare pentru Coridorul Mijlociu.

 

Î.: Este în interesul Europei să promoveze legătura regională?

R.: Prin stabilirea unui parteneriat transcaspic, UE ar fi într-o poziție mult mai bună de a sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice și comerciale în regiune. În general, este în interesul Europei să promoveze conectivitatea regională pentru a se asigura că statele din Asia Centrală au opțiuni și nu devin total dependente de China și Rusia pentru comerț și investiții.

 

Î.: Care ar fi al treilea motiv pentru  înlocuirea Parteneriatului estic învechit cu un parteneriat nou: transcaspic?

R.: În al treilea rând, în actuala eră a competiției geopolitice, Rusia se alătură Chinei și Iranului, formând o axă de state revizioniste, hotărâte să răstoarne principiile, normele și instituțiile sistemului internațional post-Război Rece. Dacă această axă nu este contracarată, ea ar putea subjuga un număr mare de state în acest proces.

 

Î.: S-a constituit un bloc turcic. Care este scopul acestuia?

R.: Între timp, un bloc turcic de cooperare – format din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Turcia, Turkmenistan și Uzbekistan – se dezvoltă rapid în domenii diverse precum securitatea, comerțul și cultura. Este în interesul UE să încurajeze Turcia ca o contrapondere parțială la axa Beijing-Moscova-Teheran, precum și să susțină și să alimenteze o aliniere în creștere a lumii turcice și să apropie acest grup de state, situate strategic la est și la vest de Marea Caspică, de arhitectura europeană de securitate.

 

Î.: Care ar fi al patrulea motiv pentru  înlocuirea Parteneriatului estic învechit cu un parteneriat nou: transcaspic?

R.: Statele din Caucazul de Sud și Asia Centrală au o convergență în politicile lor externe. Deși cu mijloace diferite, toate urmăresc politici externe „multi-vectoriale” în lupta lor pentru un echilibru între diferitele puteri externe.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.