Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / De-ale noastre şi nu numai
Întrebare: Există explicaţii care infirmă situaţia negativă prezentată de statistică?!
Răspuns: Surse guvernamentale susţin că scăderea economică din primele două trimestre este doar un efect statistic şi se datorează nivelului prea ridicat la care a ajuns PIB la finalul anului trecut. Pe înţelesul tuturor ar fi că umbra merge mai repede decât subiectul umbrei. Nota bene: Faptul că un an agricol excepţional (2013) poate afecta atât de mult dinamica PIB este un lucru îngrijorător, care demonstrează dezvoltarea primitivă a „capitalismului” românesc.
Î.: Care sunt influenţele pe piaţa muncii a intrării în recesiune a economiei româneşti?
R.: Eurostat aduce încă o veste proastă pentru economia României: după anunţul privind intrarea în recesiune, institutul de statistică al UE arată că numărul angajaţilor în România a scăzut în trimestrul 2 din acest an (lunile aprilie - mai - iunie) cu 3,1% faţă de perioada similară a anului trecut. Este cea mai mare scădere dintre toate statele UE.
Î.: Care este situaţia pieţei muncii în ţările Uniunii Europene?
R.: Din comunicatul Eurostat reiese că următoare mare scădere s-a înregistrat în Cipru (-1,4%), în timp ce performerele au fost Ungaria (creştere de 3,1% faţă de anul trecut) şi Marea Britanie (2,7%). Creşterea medie în UE a angajărilor pe trimestrul doi din 2014 faţă de trimestrul 2 din 2013 a fost de 0,7%. Potrivit statisticii europene, în al doilea trimestru din 2014 în UE erau angajate 224,9 milioane de persoane.
Î.: Cum să facem ca să o ducem mai bine şi să nu o lăsăm pe Baba Safta să rezolve, de exemplu, deficitul balanţei externe?
R.: Reţeta îmbogăţirii constă în relaţia în care producţia nu poate creşte decât prin economisire şi acumulare continuă de capital, care să permită inovaţia şi creşterea productivităţii proceselor economice; desigur, investiţia judicioasă, deşteaptă şi prudentă este necesară, altminteri risipim tot capitalul adunat – aşa cum s-a întâmplat în bună măsură în timpul comunismului sau al anilor de boom economic. Este problema de guvernare, dar şi de educaţie.
R.: Este îndoielnic că în acest an creşterea PIB-ul României va depăşi 2%. Pe plan global, economia suferă, în special ţările europene dezvoltate lâncezesc sub povara imenselor datorii şi investiţii eronate din trecut.
R.: Oficial ne merge rău, neoficial, multă lume îşi renovează locuinţa, îşi mai construieşte un gard… Deci este bine în recesiune!!!