• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Aprilie , 2014

Dialoguri virtuale / Dacă funcţionează, de ce nu merge?

Întrebare: Recent s-au publicat oficial rezultatele economice ale judeţului Maramureş pe anul 2013. Ce arată şi ce relevanţă au aceste cifre pentru acest an?

Răspuns: Nu doresc să fiu foarte tehnic, însă cifrele sunt cele care fundamentează perspectiva pentru viitorul apropiat. Să vedem unde am avut creşteri în anul trecut?: Producţia industrială realizată în anul 2013, comparativ cu anul 2012, a fost mai mare cu 6,7% în volum absolut. Deci, în acest an sunt şanse pentru sporirea în continuare a producţiei industriale.

 

Î.: Să analizăm mai în detaliu acest subiect. Care sunt ramurile industriale care aduc un aport semnificativ?

R.: Ponderi mai însemnate au deţinut activităţile: fabricarea de mobilă - 36,1%, fabricarea echipamentelor electrice - 25;9%, prelucrarea lemnului, 10,8%, industria alimentară - 6,2%, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice - 4,8%, industria metalurgică - 4,1%, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal - 3,8%, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - 2,1 %.

În concluzie, putem vorbi de o reorientare majoră a ce produce azi industria maramureşeană, faţă de tradiţiile seculare sau de decenii, respectiv mineritul şi prelucrarea primară a metalelor neferoase.

 

Î.: Ce ar putea opri această tendinţă pozitivă?

R.: Sunt mai multe componente, care vizează nu numai Maramureşul, ci şi întreaga Românie:

Suprafiscalizarea;

Creditare cu dobânzi excesive;

Creşterea costului purtătorilor de energie: costul curentului electric, a gazului, a carburanţilor;

Conjuncturi economice externe nefavorabile: O Europă fără proiecte; Zone de conflict apropiate sau cu conflicte îngheţate; Instabilitatea politică.

Toate acestea, cumulat, nu creează o apetenţă spre dezvoltare nici pentru investitorii autohtoni şi nici pentru cei străini.

 

Î.: Se sesizează o creştere a sectorului investiţii?

R. Într-adevăr au fost mai multe investiţii cu 7,2 %. Dacă însă coroborăm aceste date cu o altă cifră, respectiv scăderea investiţiilor în construcţii cu 6,4% şi că ponderea cea mai mare o au lucrările executate la construcţiile nerezidenţiale, (53,9%), iar cea mai redusă la construcţiile rezidenţiale (1,3%) în condiţiile penuriei de locuinţe, pentru populaţia mai puţin prosperă, înseamnă că pe mulţi nu-i interesează acest „boom” investiţional.

Există şi o parte bună a lucrurilor, în sensul că noile investiţii sunt cantonate în retehnologizare şi dezvoltare a sectorului productiv.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.