Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Dacă funcţionează, de ce nu merge?
Întrebare: Se sesizează o creştere a sectorului investiţii?
Răspuns: Într-adevăr au fost mai multe investiţii cu 7,2 %. Dacă însă coroborăm aceste date cu o altă cifră, respectiv scăderea investiţiilor în construcţii cu 6,4% şi că ponderea cea mai mare o au lucrările executate la construcţiile nerezidenţiale, (53,9%), iar cea mai redusă la construcţiile rezidenţiale (1,3%) în condiţiile penuriei de locuinţe, pentru populaţia mai puţin prosperă, înseamnă că pe mulţi nu-i interesează acest „boom” investiţional.
Există şi o parte bună a lucrurilor, în sensul că noile investiţii sunt cantonate în retehnologizare şi dezvoltare a sectorului productiv.
Î.: Cum stă Maramureşul cu importurile şi exporturile?
R.: Am exportat dublu faţă de importuri.
Î.: Este un lucru bun?
R.: Depinde din ce parte privim lucrurile. Balanţa pozitivă este de dorit. Dacă balanţa este pozitivă din cauza reducerii cererii populaţiei cauzate de sărăcie, atunci este un lucru râu.
Î.: Indicatorii demografici reprezintă o reflectare a stării economice în societate. Cum stă Maramureşul?
R.: Sporul natural negativ al populaţiei a fost de -769 persoane (631 persoane în anul 2012). Deci, în Maramureş a dispărut un sat măricel. Numărul născuţilor vii a fost în scădere cu 295, rata natalităţii scăzând şi ea de la 9,5 la 8,9 născuţi vii la 1.000 locuitori. Ceea ce înseamnă o neangajare a responsabilităţii creşterii unui copil. Poate studiile sociologice ar scoate în evidenţă faptul că familia nu mai reprezintă „nucleul de baza a societăţii’, cum se judeca în perioade trecute şi relaţiile paritale neformalizate domină societatea.
Î.: În ultima perioadă s-au tras semnale de alarmă privind nesustenabilitatea sistemului de pensii. Care este situaţia Maramureşului?
R.: Similară ţării şi puţin mai rea. Avem peste 121 mii de pensionari cu 1223 mai puţini decât la finele anului 2012. Pentru cei care gestionează finanţarea sistemului de pensii este „bine” fiindcă trebuie să aibă grijă de mai puţine persoane. Pentru cotizanţi se vor găsi soluţii care să absoarbă mai mulţi bani, prin diferite sisteme de pensii sau dări suplimentare cu care să se umple acest coş deficitar.