Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Dă Doamne să nu se îmbolnăvească românul!
Întrebare: Disputa politică din ultima perioadă a început cu discuţii în jurul proiectului Legii sănătăţii.
Răspuns: Este adevărat, numai că nemulţumiri cu privire la asistenţa medicală din România este de câţiva ani. Permanenta acuză adusă de corpul medical, dar nu numai, era lipsa de finanţare a sectorului sanitar. Este o problemă care se invocă atunci când vorbim despre sănătate, dar este prezentă peste tot, şi atunci când vorbim despre agricultură, cultură, infrastructură şi te miri unde nu.
Î.: Chiar au dispărut banii din România? Sau sunt atât de puţini încât nu ajunge la mai nimic?
R.: Nicidecum. Ei sunt tot atâţia câţi au fost. Problema este în buzunarul cui sunt.
Î.: În buzunarul cui sunt?
R.: Nici într-un caz în buzunarul a 99 la sută din cetăţenii acestei ţări.
Î.: În aceste condiţii, pentru suplimentarea bugetului destinat sănătăţii, de unde se vor lua banii suplimentari?
R.: Desigur, fiecare contribuabil la fondul de sănătate se aşteaptă ca fiind un bun plătitor să primească servicii pe măsura efortului depus pentru chivernisirea sumei cu care a contribuit. Această sumă este de 5,5 la sută din câştigul său, la care se adaugă şi contribuţia angajatorului de 5,2%. Dar banii aceştia nu ajung, şi atunci încep chetele îndreptate către administraţiile locale, de la sponsori, de la cel bolnav, indiferent că şi-a plătit obligaţiile către stat, sub forma coplăţii, şi dacă nu eşti mulţumit, închei o asigurare privată facultativă (suplimentară) sau pleci prin străinătăţi pe bani împrumutaţi (dacă banca binevoieşte şi este sigură că nu mori pe unde ai plecat) sau amanetând ceea ce ai adunat pentru un trai echilibrat sau o bătrâneţe liniştită, inclusiv prin taxa claw-back şi taxarea unor produse considerate a fi vicioase (tutun pentru ţigări, ţigarete, alcool destinat băuturilor)
Î.: Ce reprezintă coplata?
R.: Este o sumă fixă stabilită de stat care reprezintă o sumă încasată suplimentar de medic de la pacient, pentru ca acesta din urmă să poată beneficia de serviciile de sănătate din pachetul de bază.
Î.: Este mare această sumă?
R.: Depinde de buzunarul fiecăruia. Dau câteva exemple: Pentru consultaţiile la un medic specialist se vor plăti 5 lei, iar la un medic primar, 7 lei. Pentru analizele de laborator se vor plăti 5 lei pentru cinci analize, şi sumele pot să crească până la 20 de lei.
Î.: Nu scapă nimeni din plasa coplăţii?
R.: Proiectul de act normativ propune ca să nu plătească suplimentar: copiii până la 18 ani şi elevii şi studenţii până la 26 de ani, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, dacă nu au venituri din muncă, pensie sau alte resurse, pensionarii cu venituri doar din pensii până la 740 lei/lună, precum şi gravidele şi lăuzele pentru serviciile medicale specifice sarcinii.