Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Cum ieşim din „maşina de spălat” a economiei?
Întrebare: Cum încearcă Ferguson să justifice decăderea Occidentului?
Răspuns: Se referă la ceea ce Adam Smith numea stationary state. Uitându-se spre Europa, Niall Ferguson nu mai zăreşte decât decenii de stagnare şi munţi de datorii. Erorile nu sunt înscrise în codul nostru genetic, au fost comise din proprie vină şi au o origine instituţională. Prin urmare, ele pot fi înlăturate, dar niciunde acest proces nu este mai dificil decât în Germania legănată de iluzia că, în cea mai bună din lumile posibile, totul nu poate merge decât spre bine.
Î.: Chiar aşa să fie?
R.: Nu este nevoie de doctă erudiţie spre a observa, în comparaţie cu mai noi şi mai vechi teorii, cât de tezistă este demonstraţia lui Ferguson, cât de conformă principiilor neoliberalismului şi cât de fidelă spiritului neoconservator. Este nevoie doar de o memorie recentă şi de spirit de observaţie. Criza bancară din 2008 s-a datorat în bună parte tocmai deregularizării excesive, avântului turbocapitalismului, lăcomiei, mentalităţii de cazino, poftei de consum depăşind cu mult mijloacele existente spre a o satisface.
Î.: Când citim acest interviu parcă suntem scoşi dintr-o maşină de spălat, în care am fost ameţiţi de atâtea teorii, care mai de care mai pesimiste?!
R.: Că aşa stau lucrurile o demonstrează atât eforturile administraţiei americane cât şi ale autorităţilor europene de a contracara, prin minime măsuri preventive, o nouă criză, de a afla soluţii la actuala criză. Acesta este terenul pe care se ciocnesc însă puncte de vedere divergente. De pildă, soluţiile conforme teoriilor lui John Maynard Keynes cu cele promovate de Niall Ferguson. A investi pentru a crea locuri de muncă sau a economisi spre a redresa bugetul public? Răspunsul la aceasta întrebare este mărul discordiei dintre Germania şi Franţa dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.
Î.: Cum a reacţionat lumea la aceste afirmaţii calomnioase?
R.: Inutil de insistat asupra valului de consternare, de reacţii vehemente, iscate de afirmaţiile lui Ferguson care, în final, într-un blog, a fost nevoit să-şi ceară scuze pentru ineptele sale afirmaţii.
Î.: Ce să mai credem, noi, alegătorii mărunţi, din toate aceste afirmaţii?
R.: Să devenim propriii noştri economişti şi să înţelegem că banii adevăraţi se creează de către fiecare prin propriile mâini şi propriile minţi.