• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 07 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Dialoguri virtuale / Cum a început?

Întrebare: A urmat secolul XX?!

Răspuns: În secolul XX, Kuznets gândea că progresul tehnic, forţele echilibrate ale creş­terii, ale concurenţei conduc spontan la o reducere a inegalităţilor şi la o stabilizare, în etapele avansate ale dezvoltării armonioase.

Î.: Totuşi, ce s-a întâmplat?
R.: Creşterea modernă şi diseminarea cu­noş­tinţelor au permis evitarea apocalipsei marxiste, dar nu au modificat structurile profunde ale capitalului şi ale inegalităţilor – sau cel puţin, nu în măsura în care s-a imaginat în deceniile optimiste de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Î.: Cum a evoluat randamentul capitalului?
R.: Când nivelul randamentului capitalului depăşeşte constant nivelul de creştere a pro­ducţiei şi a veniturilor, aşa cum s-a întâmplat până în secolul XIX-lea şi cum există un risc crescut de a deveni o regulă în secolul XXI, capitalismul produce în mod mecanic inegalităţi nejustificabile, arbitrare, ce pun radical în discuţie valorile meritocratice pe care se bazează societăţile democratice.

Î.: Să nu mai fie nici o speranţă?
R.: După unii există totuşi modalităţi prin care democraţia şi interesul general să reu­şească a relua controlul asupra capita­lismului şi a intereselor private, respin­gând în acelaşi timp reacţiile protec­ţio­niste şi naţionaliste.

Î.: Poate merită să-l încadrăm pe Marx şi într-un alt context?!
R.: Dacă încercăm să încadrăm aceste afirmaţii în desfăşurarea maturizării evo­luţiilor economice, Marx şi-a conceput filosofia materialistă în perioada de avânt a Revoluţiei industriale, de formare a muncitorului industrial, a coşurilor de fum.

Î.: Interviul este realizat în ziua de 1 mai 2018, în care se sărbătoreşte Ziua Muncii, dar nu în sensul în care a fost expropriat de către comunişti?!
R.: Astăzi trăim în perioada dramei muncitorului industrial clasic, de care societatea are tot mai puţină nevoie (faţă de 280 de milioane de muncitori exis­tenţi în industrie, datorită informatizării producţiei este nevoie doar de 60 de mi­lioane de muncitori. Robotizarea va arunca pe stradă tot mai mulţi oameni, care nu vor înţelege ce vină au. Un fenomen similar s-a întâmplat în Anglia secolului XVI).

Î.: Atunci ce este cu Marx resuscitat?!
R.: Retrăim o viziune a lui Marx, probabil asta să fie motivaţia Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker care „ moare” nu de dragul populaţiei tot mai paupere, din anumite zone ale lumii.

Î.: Ce trebuie să învăţăm din aceste reamintiri?
R.: Datorită închistării în care am trăit, am parcurs şi parcurgem trăiri de care degeaba fugim, întrucât ne ajung din urmă. Am putea avea şi o mare şansă să nu repetăm ceea ce a dăunat altora.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.