• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Iulie , 2017

Dialoguri virtuale / Corolar

Întrebare: Economia României este un conjuncturală. Depinde de prea de multe şi de prea mulţi. Poate o prezentare mai amplă a influenţelor externe ar fi interesantă?!

Răspuns: Întrebarea conţine un mare adevăr. Într-o economie globalizată, chiar elemente care par atât de de­parte sau de nesemnificative pot
să-şi arate efectele în nici nu ştii unde. Într-un interviu am amintit de „lebăda neagră”. Acum să analizăm, de exemplu, cum ne-ar pute afecta Parteneriatul transatlantic de comerț și investiții ( Transatlantic Trade and Investment Partnership, prescurtat TTIP). Este o propunere a unui acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Ame­ricii şi despre care  susținătorii afirmă că acordul ar duce la o creștere economică multilaterală, în timp ce criticii spun că ar crește pu­terea corporativă și ar face să fie mai dificil pentru guverne de a reglementa piețele de utilitate publică.

Î.: Cum va ieşi moneda naţională din această conjunctură?
R.: Se estimează că va exista o presiune mare datorită ieşirii capitalului străin.

Î.: Pare a fi o urgenţă mai degrabă a americanilor, decât al europenilor?!
R.: Fiind membri ai Uniunii euro­pene, nouă ni se pare că în acest joc avem rol de jucător. Nu este chiar aşa. La masa negocierilor mai sunt şi spectatori. În acest sens este semni­ficativă o intervenţie la o întâlnire din Italia al ambasadorului Statelor Unite. Accidental, acesta a vorbit necontrolat, afirmând că încheierea negocierilor TTIP este urgentă pentru interesele mega băncilor americane, întrucât sunt în joc sume imense de bani şi pentru ele nu anii, nu lunile contează, ci fiecare minut. El ameninţa că, dacă nu se vor înţe­lege, anul 2017 va fi anul revoltelor. Cum putem influenţa această abordare, mai ales acum, când Uniunea europeană se bâlbâie în poziţionarea ei pe diverse subiecte majore şi noi avem orientată economia spre occident?

Î.: Cum s-ar putea ieşi din această încurcătură?
R.: Să facem mai multă economie şi mai puţină politică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.