• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 07 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 8 Iulie , 2018

Dialoguri virtuale / Cine are dreptate?

Întrebare: Dar în România economia este una deschisă în care fluxul de capital se mişcă nerestricţionat?! Ştim că există o balanţă  pe care o analizează Banca Naţională!

Răspuns: Pe un taler este rata dobânzii, iar pe celălalt cursul valutar. Astfel, dacă lichiditatea din sistemul bancar (cantitatea de bani) este excesivă, scad prea mult dobânzile, iar semnalul aproa­pe automat este deprecierea
cursului, întrucât băncile și agenții economici vor schimba mai mulți lei în valută. Și reciproca este valabilă: dacă lichiditatea este insuficientă, cresc ratele dobânzilor, iar depozitele în moneda națională devin un magnet pentru capitalurile străine. Sunt astfel transferate sume în valută către țara noastră, iar schimbarea în lei a acestora atrage aprecierea cursului de schimb.

Î.: Intrările şi ieşirile de valută în/din România este influenţată şi de ce se întâmplă şi pe alte pieţe?!
R.: Până la criza financiară din 2008, economia mondială a înregistrat do­bânzi ridicate, care la rândul lor reflectau o economie mondială în creștere, cu o cerere de bani amplificată de un nivel ridicat al investițiilor. Criza din toamna anului 2008 a „înghețat” practic fluxurile bănești de-a lungul și de-a latul sistemelor financiare din întreaga lume. Soluția identificată atunci și aplicată fără încetare până în ziua de astăzi de băncile centrale a fost aceea a „pompării” unor cantități imense de bani pentru a repune în funcțiune meca­nismele „gripate” ale fluxurilor bă­nești. (Despre aceast[ metod[ de „salvare” am discutat într-un alt interviu.)

Î.: Acest mod de gestionare a fluxurilor de bani nu a dat rezultatele aşteptate?!
R.: S-a ajuns în situația, nemaiîntâlnită până în prezent, a dobânzilor negative, întrucât cantitatea de lichiditate din sistemul financiar mondial a depășit ce­rerea de bani. Obiectivul declarat a fost, de fapt, stimularea cererii de bu­nuri și servicii, pentru a relua fluxurile investiționale și a reporni economiile intrate în recesiune. Piețele însă nu au răspuns conform așteptărilor. Oamenii au devenit mai precauţi şi mai in­formaţi. Au sesizat că ceva nu func­ţionează în economie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.