Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Christine Lagarde, oracol sibilin? O poveste lungă
Întrebare: Se tot aminteşte, în toate documentarele referitoare la criza de la sfârşitul deceniului trecut, de banca americană Lehman Brothers. În fond ce s-a întâmplat şi cine se face vinovat de cele întâmplate?
Răspuns: Situaţia este mai complexă decât a spune despre o persoană ca ar fi vinovată sau că numai Lehman Brothers este cauzatoarea crizei. Dar merită totuşi să amintim numele unei persoane. Multimilionarul Dick Fuld era CEO-ul grupului financiar bancar Lehman Brothers, care este acuzat de falimentul băncii. Poreclit „sperietoarea de pe Wall Street”, Fuld este acuzat că a expus Lehman Brothers la toxicitatea creditelor ipotecare neperformante şi a unor active a căror valoare s-a năruit la începutul crizei creditelor. În ultimile luni de viaţă a companiei au apărut câţiva cumpărători interesaţi să o salveze, însă Fuld nu a fost mulţumit de preţurile oferite. Dacă ar fi acţionat mai repede, ar fi putut să evite falimentul.
Î.: Povestea crizei este lungă. În perioadele de criză şi comunicarea are caracteristici proprii. Care ar fi acele semne care ar prefigura o perioadă de care nu vrem să vină?
R.: Sunt semnale care pot fi concentrate în câteva idei: Se transmit spre populaţie mesaje de panică; asistăm la o inflaţie a comunicării; veştile proaste au o trecere mai mare decât cele bune; bursele nu sunt insule de linişte nici în perioade de stabilitate, cu atât mai puţin în perioade de recesiune; se zice: În lumea afacerilor, în perioade de criză, nu este nevoie de specialist în economie, ci de psihiatru; dacă această criză o privim nu din prisma economiei reale, ci a falimentului, atunci componenta psihologică este mare. Dacă se urmăreşte zilnic bursa, atunci putem deveni robii influenţelor psihice, ne scapă perspectiva şi ne îndepărtam tot mai mult de economia reală; bursa semnalează mai repede criza decât procesele economiei reale, din această cauză bursa oferă şansa să câştigi şi în perioade de criză; pentru ca să cumperi în perioade de criză ai nevoie de curaj, de curaj psihologic; când din toate mediile de informare eşti bombardat numai de veşti proaste, îţi vine greu să cumperi; bursa este posibil să prezinte indici bursieri în creştere, când în economia reală se manifestă încă recesiune.
Î.: După aceste informaţii, cum să procedăm?
R.: Să ne lăsăm în voia Bunului Dumnezeu, fiind conştienţi că se deschide o piaţă bună pentru psihiatrii.