Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Christine Lagarde, oracol sibilin? O poveste lungă
Î.: Din cele expuse rezulta că au fost crize şi vor mai fi. Ar fi interesant să amintim acele crize care au marcat semnificativ istoria omenirii!?
R.: Să luăm în ordinea importanţei evenimentelor:
Locul 10: Panica din 1907 (SUA): Această criză a fost generată - cum altfel - de colapsul sistemului bancar (din cauza aceasta se mai şi numeşte „the 1907 Bankers’ Panic”), sistem care pe fondul recesiunii existente la momentul respectiv s-a confruntat cu retrageri masive de bani, cu falimente şi cu o scădere drastică a încrederii în bănci. La acel moment, nu exista nici o instituţie „oficială” care să garanteze depozitele sau să injecteze lichiditate în economie (Fed s-a înfiinţat în 1913). DJIA s-a prăbuşit în luna martie, urmată de o altă scădere serioasă în octombrie, moment în care Trezoreria SUA, împreună cu banca JP Morgan au asigurat lichiditatea necesară sistemului bancar. Încrederea s-a restabilit în februarie 1908.
Locul 9: Criza din Mexic 1994: În anii dinaintea acestei crize, economia mexicană a crescut foarte mult, iar în condiţiile în care cursul valutar era ţinut strict sub control, dezechilibrele economice creşteau foarte repede. Cu ceva timp înainte de alegeri, Administraţia condusă de preşedintele Carlos Salinas de Gortari a decis să injecteze foarte mulţi bani în economie, în creşterea salariilor şi pensiilor mărind astfel deficitul bugetar până la un nivel nesustenabil. Cum se întâmplă de obicei, Gotari a pierdut alegerile, iar noul preşedinte, Ernesto Zedillo, a decis că un control strict al cursului valutar este o greşeală şi prin urmare, a lăsat moneda naţională să fluctueze liber. Datorită tensiunilor anterioare acumulate în economie, peso s-a devalorizat cu 80% faţă de dolar în doar o săptămână (de la 4 la 7,2 peso pe $). SUA a intervenit rapid prin cumpărarea de peso direct din piaţă şi prin garantarea unui împrumut de 50 miliarde $, situaţia revenind la normal peste trei săptămâni, când moneda s-a stabilizat la un nivel de 6 peso/dolar.