• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 14 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Decembrie , 2015

Dialoguri virtuale / Christine Lagarde, oracol sibilin? O poveste lungă

Întrebare: Conform părerii Fondului Monetar Internaţional, toate ţările sunt ameninţate de o nouă criză?

Răspuns: „Şocurile îşi pot avea punctul de origine în economii avansate sau emergente şi - combinate cu vulnerabilităţi sistemice nerezolvate - pot duce la perturbări în pieţele globale şi la o secare bruscă a lichidităţii din pieţe în multe sectoare”, spune FMI, avertizând că unele pieţe par a fi „fragile”.

Aşa că, în timp ce Rezerva Federală americană pregăteşte terenul pentru dobânzi pentru vremuri de pace financiară, după nivelurile de urgenţă din ultimii şapte ani, pieţele financiare se confruntă cu ceea ce FMI numeşte „o ajustare fără precedent”.

 

Î.: Cum este preluat mesajul Fondului Monetar Internaţional de către alte entităţi europene sau mondiale?

R.: Întreaga lume pare îngrijorător de nepregătită. Avertismentul Fondului Monetar Internaţional are ecou şi în alte instituţii. De exemplu, economistul-şef al Băncii Angliei, Andy Haldale, a argumentat că lumea intră în ultimul episod al unei „crize în trei părţi”. 

UNCTAD, agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru comerţ si dezvoltare ar dori ca marile economii ale planetei să accelereze cheltuielile publice pentru a contracara scăderea economiilor emergente. De asemenea, Bank for Internaţional Settlement consideră că ratele de dobândă au fost prea scăzute pentru prea mult timp, încurajând prea multe asumări de riscuri în pieţele financiare.

Totuşi, eşecul decidenţilor din întreaga lume de a ţine sub control problemele sistemului financiar internaţional în ultimii şapte ani, în ciuda precedentului Lehman Brothers şi a ceea ce s-a întâmplat după prăbuşirea acestuia, sugerează că orice măsuri vor fi luate acum vor fi probabil prea puţine şi prea târzii.

 

Î.: Fondul Monetar Internaţional chiar nu vede o soluţie de preîntâmpinare a şocului crizei?

R.: FMI nu a renunţat încă la speranţa că se va ajunge la ceea ce numeşte o „normalizare de succes” şi nominalizează o serie de condiţii ce trebuie îndeplinite pentru atingerea ei, de la o rebalansare reuşită a creşterii economice din China, la „asigurări împotriva lipsei de lichiditate” în pieţele financiare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.