Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale. China! Un model economic sau un balon de săpun? (III)
Întrebare: Atunci se pot trage şi alte concluzii?!
Răspuns: Este locul să spunem că nu Produsul Intern Brut este de analizat într-atât cât se analizează în prezent, ci Venitul Naţional și modul lui de repartizare. Merită să se citească, nu de mult apăruta carte a lui Thomas Piketty, Capitalul în secolul XXI, „cartea ce va schimba modul în care percepem societatea şi în care gândim economia”, conform afirmaţiilor lui Paul Krugman, laureatul Premiului Nobel pentru Economie 2008. Sper să avem timp să discutăm despre această lucrare într-un interviu viitor.
Î.: Să revenim la China. Să ne referim la evoluţia demografică?!
R.: Prezint o situaţie a populaţiei Chinei şi dinamica ei, dacă se menţine actuala legislaţie în domeniul natalităţii.
anul 2015 – 1,39 miliarde
anul 2030 – 1,44 miliarde
anul 2045 – 1,63 miliarde
anul 2060 – 1,28 miliarde.
Este surprinzător trendul descrescător. Este motivul prin care, în prezent, China doreşte să-şi modifice legislaţia restrictivă din domeniul natalităţii. De ce? Pentru a asigura resursa umană necesară păstrării ritmului de dezvoltare ridicat pe care-l are.
Şi Japonia se gândeşte la asemenea modificări legislative.
Î.: Puteţi să ne spuneţi câteva picanterii despre China?
R.: De exemplu: 50% din populaţia Chinei locuieşte pe 8,5% din teritoriul ei. 50 milioane de locuinţe noi sunt neocupate în perspectiva cumpărării de chinezii care se estimează că vor migra din zonele rurale spre oraşe. Clubul de la Roma a estimat că dacă în fiecare familie chinezească ar fi un congelator/frigider, lumea ar suferi grav sub aspectul poluării.
China nu a dorit să se implice în convenţiile internaţionale privind clima.
De 30 de ani, dinamica vânzărilor auto este în permanentă creştere. În anul trecut, în China s-au vândut de trei ori mai multe maşini decât în Statele Unite ale Americii.
Î.: Cum stă China în privinţa energiilor nepoluante?
R.: La fel ca în mai toate domeniile au realizări notabile în cercetarea fundamentală privind energiile alternative: solară, geotermală, eoliană, dar şi în cercetarea aplicată. Acestea fiind condiţii pentru sustenabilitatea dezvoltării economice.