• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 06 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Martie , 2020

Dialoguri virtuale. China! China! Un model economic sau un balon de săpun? (VIII)

Întrebare: Sunt și vârfuri, dar și văi în economia Chinei!!

Răspuns: Deşi China ocupă primul loc în lume în realizarea unor produse industriale - oţel, carbon, îngrăşă­minte chimice, produse electronice, există o puternică supraproducţie la altele - lână, bumbac, iar în ansamblu există o structură industrială neraţio­nală şi insuficient utilizată. Cauza principală a acestei situaţii o repre­zintă nivelul slab de dezvoltare tehnologică, menţinându-se o rămâ­nere medie în urmă de circa zece ani faţă de ţările dezvoltate, şi chiar de 20-30 ani în unele domenii econo­mice, precum industriile de vârf.
Puţine sunt domeniile economice în care China excelează din punct de vedere calitativ; ca regulă, nu se poate afirma că există alt avantaj competitiv decât cel cantitativ. în afara cauzelor generat de randamente şi producti­vităţi scăzute, o altă cauză majoră este reprezentată de faptul că structura industrială a diferitelor regiuni este asemănătoare, întrucât unul dintre scopurile prioritare ale dezvoltării economice din ultimele două decenii a fost acoperirea cererii interne enorme fără a se putea acorda atenţie problemelor ecologice, de calitate şi eficienţă.

Î.: Care este situația sectorului bancar?
R.: O importantă şi recentă trăsătură economică este reprezentată de exis­tenţa unui puternic şi variat sector bancar. În China există un număr mare de bănci comerciale şi de investiţii care acoperă întreg teritoriul ţării. Dintre acestea menţionăm: Banca pentru Industrie şi Comerţ a Chinei, Banca pentru Comunicaţii şi Infrastructură, Banca pentru Agricul­tură, Banca Comercianţilor. Acestora li se adaugă numeroase bănci regionale. Majoritatea covârşitoare a băncilor sunt de stat, alimentate cu fonduri de la bugetul naţional, dar şi prin împrumuturi externe. În anul 2004 erau autorizate să funcţioneze 64 de bănci din 19 ţări din toată lumea. Ritmul alert al dezvoltării economice actuale justifică existenţa acestora, întrucât finanţează diverse programe economice şi sociale stabilite prin programe guvernamentale.

Î.: Există planificare în economia chineză ?
R.: Economia Chinei se dezvoltă în mod planificat, iar statul intervine în toate domeniile vieţii economice şi sociale, prin intermediul planului cincinal elaborat de către guvern. Rolul planificării a crescut cu fiecare perioadă de cinci ani scursă de la crearea, la 1 octombrie 1949, a Republicii Populare Chineze. Din punct de vedere politic, în China rolul dominant în planificarea întregii activităţi revine Partidului Comunist, alături de acesta există alte opt partide politice, însă toate de orientare comunistă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.