• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 06 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Martie , 2020

Dialoguri virtuale. China! China! Un model economic sau un balon de săpun? (VII)

Întrebare: Dimensiunea culturală feminitate / masculinitate?
Răspuns: Şi dimensiunea culturală femi­nitate / masculinitate are în China un puternic aspect dual. Masculinitatea accentuează latura pozitivă, materia­listă, individualistă a complexului de valori împărtăşite în egală măsură de femei şi de bărbaţi prin nediferenţierea rolurilor: independenţa, admiraţia faţă de persoanele de succes, realizarea unor activităţi diferite, succesul în carieră şi în afaceri. Feminitatea valorizează aspecte precum: educarea tinerei genera­ţii, grija pentru mediul ambiant puternic poluat, mai ales în zonele urbane, viaţa de familie, chiar dacă se limitează la câteva ore pe zi sau chiar pe săptămână. Adesea, în societatea chineză, ceea ce este oportun şi ceea ce este dorit nu se suprapun, însă valorile pot fi compensate reciproc. Filosofii chinezi au arătat că elementele masculin (yang) şi feminin (yin) se împletesc în viaţă: masculinitatea accentuează faptul că sen­si­bi­litatea umană susţine acest postulat al taoismului, iar feminitatea subliniază subordonarea în faţa unor scopuri înalte, de patriotism şi de echitate socială.
Î.: Dar raportările asupra timpului?
R.: Dimensiunea culturală: abordarea asupra timpului evidenţiază pentru China în special, dar şi pentru Asia de Sud-Est în general, predominanta orientării pe termen lung. Supranumită de M. Bond „dinamism confucianist”, aceasta reinterpretează învăţăturile lui Confucius şi se ocupă de valori specific orientale, mai puţin evidente şi recunoscute în gândirea occidentală, precum respectarea dreptului şi a moralei în scopul creării unei societăţi ideale, dar utopice.
Î.: Care sunt modificările structurale ale economiei Chinei?
R.: Transformările puternice de natură economică şi socială petrecute în China în ultimele două decenii au reuşit să modifice substanţial structura pro­prietăţii şi structura economiei. În prezent, în China, structura proprietăţii este următoarea: 50% proprietate de stat, 20% proprietate privată şi 30% diverse forme de proprietate mixtă. Aceasta însemnând proprietate mixtă a statului chinez şi a altor state sau proprietate privată mixtă între chinezi şi investitori străini.
În acest context se poate afirma că există o economie complexă, în care ponderea sectoarelor tradiţionale are o structură specifică: 18% din PIB este generat de sectorul primar al economiei - agricultura, piscicultura, silvicultura, creşterea animalelor; 50% din PIB provine din sectorul secundar al eco­nomiei - industrie, construcţii; 32% din PIB este asigurat de sfera largă a serviciilor, al treilea sector al economiei. Deşi PIB-ul total plasează China pe locul şapte în lume, respectiv pe primul loc între ţările în curs de dezvoltare, şi cu toate că a crescut de zece ori în ultimul deceniu, PIB-ul pe locuitor se situează la nivelul de 1.000 USD anual.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.