Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Miercuri , 1 Iunie , 2011
Dialoguri virtuale / Ce vom pune pe masa?
(urmare din numarul trecut)
Intrebare: In aceste conditii ce fac romanii, cunoscand ca, spre exemplu, in Maramures salariul mediu net este de 1000 de lei, iar numarul salariatilor este putin peste 89 de mii, dintr-o populatie de 511 946 locuitori?
Raspuns: Conform ultimelor sondaje si studii referitoare la comportamentul cumparatorilor arata ca romanii mananca tot mai prost, majoritatea fiind obligati sa caute numai ce e mai ieftin si renunta la unele produse sau servicii.
I.: Merita sa continuam analiza atat la nivelul regiunii de dezvoltare nord-vest, cat si a judetului nostru. Sa analizam situatia pensionarilor!
R.: In Maramures un salariat trebuie sa sustina financiar 1,29 pensionari. Situatia nu este semnificativ mai buna nici in celelalte judete ale regiunii de dezvoltare, spre exemplu: in Bihor raportul este de 1,06, in Bistrita Nasaud -1,03, in Cluj - 1,37, in Salaj - de 1,41 si in Satu Mare - 1,14.
I.: Populatia din judetele analizate este tanara sau batrana?
R.: Numarul pensionarilor raportati la populatia judetelor variaza intre 0,17, in judetul Bistrita Nasaud si 0,26, in judetul Bihor. In Maramures procentul este de 0,22. Deci se poate spune ca peste o cincime din populatie este batrana.
I.: Care sunt preturile si oscilatia acestora de la un judet la altul?
R.: Preturile variaza intr-o marja de cca. 10 – 20 la suta. Cele mai mari abateri sunt la anumite produse lactate si la mere.
I.: Care sunt cele mai ieftine si cele mai scumpe judete?
R.: Sondajele arata ca preturile din Cluj sunt cele mai mici si in Bihor sunt cele mai mari. Noi ne situam la media preturilor, cam la egalitate cu judetul Salaj.
I.: In aceasta situatie, practic de inflatie, nu se poate vorbi de o eventuala criza, vazand ecartul mare dintre capacitatea de cumparare si influenta acestui fapt asupra producatorilor ?
R.: Criza, in mod normal, nu va fi a productiei, ci a preturilor. Un rol foarte mare o sa o aiba agricultura autohtona. Bazarea pe importuri, asa cum arata in prezent oferta de pe piata, inseamna ca noi jucam la o masa in care cartile sunt impartite la altii.
Stefan GONCZI
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.