• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Octombrie , 2020

Dialoguri virtuale. Ce a fost, a fost. Dar ce o să fie? (III)

Întrebare: Se cunoaște, practic, blocarea mișcării interne și externe a populației în perioada analizată. Cel puțin pentru Maramureșul istoric, turismul este un sector de activitate vital?!

Răspuns: Numărul turiștilor a scăzut cu 98 la sută în aprilie și 97 la sută în mai 2020.
Î.: În domeniul afacerilor, componenta psihologică joacă un rol im­por­tant. Care au fost reflexele pan­demiei în apetitul celor care trăiesc din afa­ceri?
R.: În primele cinci luni ale semestrului întâi 2020, antreprenorii locali și-au pierdut apetitul pentru business, numărul companiilor nou înființate a scăzut drastic. De la 12.000 – 14.000 firme noi lunar s-a ajuns la 2.500 de companii nou create. Apetitul a crescut în iunie 2020. Numărul companiilor nou înființate a fost cu 16 la sută mai multe față de iunie 2019. Luat pe ansamblu, impactul asupra economiei primei părți ale anului a fost mai mare chiar decât un război.
Î.: Ce spun datele despre consumul privat al populației?
R.: Consumul privat, cel care a ținut o perioadă lungă economia în priză, fiind principalul motor al Produsului Intern Brut, a scăzut cu aproape 20,5 la sută în aprilie, oamenii cumpărând doar strictul necesar. Consumul privat a crescut în iunie 2020 cu 2,9 la sută comparativ cu aceeași lună din anul 2019.
Î.: Analiști economici mai îndrăzneți și-au permis unele concluzii despre ce a fost și ce urmează?
R.: Afirmă că economia a depăşit punctul critic. Se cunosc grafic ten­dințele economice. Creșteri în „V”, în „L” sau în „U”. Optimiștii la V, pesimiștii la L.
Î.: Jocul capitalului extern spune multe despre situația economică a unei țări. Notele care se dau țărilor de marile companii de rating financiar păstrează România în zona BBB (zonă de risc). Cum s-au comportat investitorii străini în această pe­rioadă?
R.: Capitalul trimis de investitori străini în firme din România în trimestrul doi 2020 față de aceeași perioadă din 2019 a fost în scădere cu 15,62 la sută.
Î.: Cum s-a manifestat, în domeniul construcțiilor, relativa stagnare a economiei?
R.: S-a constatat o rată de declin de 21 la sută a autorizațiilor de cons­trucție eliberate în trimestrul doi 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019. Cea mai mare scădere a fost în aprilie când declinul a fost de 37 la sută.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.