• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Iulie , 2012

Dialoguri virtuale / Bruxelles, în variantă autohtonă

(prima parte)
 

Întrebare: Suntem în preajma unei întâlniri la nivelul Consiliului Europei şi este nevoie să reiterăm considerentele care circumscriu atmosfera summit-ului. Îndeobşte, punctul de vedere al persoanei care a preluat ostilităţile în menţinerea Uniunii Europene şi a monedei sale Euro.

Răspuns: Cancelarul Germaniei, doamna Angela Merkel, afirma recent, într-un fel contrazicându-se, faţă de poziţia dinaintea alegerilor din Franţa: „Nu se poate vorbi despre o nouă orientare în politica Germaniei. Economisirea şi dezvoltarea reprezintă cele două faţete ale aceleaşi monede”; „Este necesar să fie nu numai o singură monedă, ci şi un singur buget european”.

 

Î.: Această ultimă afirmaţie sugerează şi o altă abordare a conceptului Uniunii Europene.

R.: Cancelarul Germaniei sugerează într-un fel că este nevoie şi de o uniune politică, şi nu numai de cea monetară. Pentru aceasta este nevoie, ca treptat, să fie cedate şi anumite prerogative care în prezent sunt deţinute de statele naţionale, elemente care se referă la probleme de suveranitate. Pentru ca ţările din Uniunea Europeană să cedeze unele din prerogativele pe care le au către o structură centrală poate să reprezinte o problemă, fiindcă renunţă la ceva în favoarea a ceva.

 

Î.: În final ce se urmăreşte?

R.: Posibilitatea asigurării evaluării performanţelor şi a capacităţilor economice ale tuturor statelor din Uniunea Europeană.

 

Î.: În fond, care este poziţia Germaniei?

R.: Trendul propus de Germania este ca pe lângă restricţii să se constituie şi un pachet care să conducă la dezvoltare economică.

 

Î.: În acest amalgam s-a reuşit să se găsească un reper comun?

R.: Da. Este vorba de pachetul de sprijinire a sistemului bancar iniţiat de Germania, la care s-a ajuns la un consens. Pare a fi, de altfel, singura problemă unde se înţeleg cu toţii. Germanii sunt fermi în această privinţă, întrucât au temeri ca nu cumva numai din banii Germaniei să fie salvată, de exemplu, Spania. Ei susţin că dacă trebuie să fie salvată o ţară din Uniunea Europeana aflată în criză, aceasta să fie problema tuturor ţărilor şi nu numai exclusiv a Germaniei. Într-un ultim sondaj, 2/3 din răspunsuri indicau că poporul german nu este de acord ca Spania să fie salvată exclusiv de către germani.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.