• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Iulie , 2012

Dialoguri virtuale / Bruxelles, în variantă autohtonă

Întrebare: Ce zic alţi lideri mondiali?

Răspuns: Situaţia din Europa nu este exclusiv o problemă a Uniunii Europene. La ultima întâlnire dintre preşedintele SUA şi Rusia, aceştia au cerut Bruxelles-ului să facă ceva cu economia ei, întrucât o mare parte a rezervei SUA se găseşte în economia ţărilor din U.E. Prăbuşirea euro-ului ar afecta economia globală, deoarece şi alte zone au investiţii masive în această parte a lumii.

 

Î.: Ce se aşteaptă de la întâlnirea de vârf, de la Bruxelles, la finele acestei luni?

R.: Cel puţin, începând cu 2008, aceste întâlniri la vârf au adus unele hotărâri care se considerau că sunt definitive. Realitatea nu a confirmat acest lucru. La viitoarea întâlnire, din data de 28 iunie a.c., par să se discute două categorii de probleme. Unele măsuri imediate, pe termen scurt, şi o a doua mare categorie de probleme privind strategia europeană. Despre câte Europe să se vorbească? Cu două viteze ? Cine este alături de Germania şi cine nu este? Se poate vorbi de o Europă unită?

 

Î.: Ce s-a întâmplat după Bruxelles?

R.: Au apărut noi candidaţi care întind mâna după ajutor. Este vorba tocmai de cei care asigură preşedinţia U.E., Cipru. Este precum un orb ar fi rugat de alt orb să-l treacă strada. Se adânceşte criza din Spania. Guvernul spaniol cere şi el bani pentru recapitalizarea băncilor. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, cere ca să se reducă cererile de produse pe piaţa internă pentru a echilibra deficitul comercial al ţării. Grecia cere să se amâne cu doi ani solicitările de a returna banii împrumutaţi în perioade anterioare şi, dacă se poate, să mai primească ceva bani, imediat.

 

Î.: Şi pentru România care ar fi concluziile?

R.: Ar fi fost necesar ca la aceste reuniuni să avem reţinut un scaun cu cel puţin şase şezuturi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.