• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

Dialoguri virtuale / Bruxelles, în variantă autohtonă

Întrebare: Deci, totul pare a fi O.K.

Răspuns: Nu prea. Clasa politică din Germania este extrem de sensibilă la opinia populaţiei, întrucât peste un an urmează alegerile. Deja s-a conturat un punct de vedere al social-democraţilor, aflaţi în opoziţie, în sensul că vor accepta Pactul fiscal convenit cu luni înainte, dacă guvernul va introduce impozitul pe tranzacţiile financiare. Surse guvernamentale germane spun că în acest an nu poate fi vorba de introducerea impozitului pe tranzacţii financiare. În acest caz ar apărea o situaţie jenantă, prin care Pactul fiscal să nu poată fi ratificat de Germania ( care chiar ea a propus acest Pact fiscal), tocmai acum, când ţările europene care au fost de acord cu conţinutul lui urmează să ratifice actul.

 

Î.: Să reiterăm conţinutul prevederilor principale.

R.: După cum se ştie, prevede o disciplină financiară strictă, reducerea cheltuielilor şi încadrarea deficitului bugetar la maxim 3% din PIB-ul unei ţări şi toate acestea să fie cuprinse în Constituţiile ţărilor din Uniunea Europeană.

 

Î.: Cum este privită la Bruxelles această schimbare de poziţie a Germaniei ?

R.: Economia clasică încă nu are răspuns la consecinţele introducerii în economia reală a propunerilor din Pactul fiscal.

 

Î.: Ce mai zice Franţa?

R.: Poziţia Franţei, atât în timpul campaniei pentru prezidenţiale, cât şi imediat după aceea, era că Pactul fiscal trebuie să fie rediscutat. Acest punct de vedere a dispărut lent din agenda politică franceză.

 

Î.: Pactul fiscal cere şi o seamă de acţiuni birocratice.

R.: Prevederile Pactului fiscal trebuie formalizate într-o suită de documente ale Uniunii Europene, fără acestea, Pactul nu poate fi funcţional. Pe de altă parte, Germaniei, care este considerată ca fiind motorul Uniunii Europene, nu-i este încă clar ce responsabilităţi o să primească în noul context politic şi economic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.