Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Brexitul şi noi
Întrebare: Ce reprezintă Brexit-ul sub aspect formal?
Răspuns: Rezultatul referendumului nu înseamnă ieşirea automată din Uniunea Europeană, deocamdată este doar un vot. Ar fi necesară activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, după care ar urma tratative cu Uniunea Europeană sau, individual, cu ţările componente ale Uniunii Europene. Totodată Parlamentul Britanic nu este obligat să ţină seama de referendum. Deşi actualul Premier Theresa May a solicitat ca procesul de ieşire din Uniunea Europeană să se accelereze în pofida părerii majorităţii cetăţenilor britanici tineri şi a scoţienilor care nu au agreat Brexit-ul.
Un ultim sondaj de opinie arată că britanicii au obosit şi nu ar mai dori un nou referendum.
Î.: În structurile birocratice a Uniunii Europene, reprezentanţii Marii Britanii ocupau o pondere semnificativă. Ştim că a doua zi după referendum s-au retras deja câteva personalităţi, inclusiv din Comisia Europeană. Ce se va întâmpla în continuare?
R.: Vor fi înlocuiri nu numai de persoane, ci recalculări de majorităţi şi realocări de instituţii. Astfel: vor fi recalculate formulele de întrunire a majorităţii calificate în Consiliul European, ponderea României ar trebui să crească de la 3,9% la 4,5%; vor urma schimbări şi în Comisia Europeană; vor urma negocieri complicate pentru găsirea unei formule de funcţionare a colegiului comisarilor, care să răspundă nevoii de reformă a Uniunii Europene. În Parlamentul European va fi recalculată majoritatea (simplă, absolută, calificată); se vor retrage judecătorii britanici de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Structurile europene găzduite de Marea Britanie vor trebui relocate, respectiv: Autoritatea Bancară Europeană; Agenţia Europeană a Medicamentului, o secţie a Curţii unice în materie de brevete.
Î.: Care au fost primele efecte ale votului referendumului pentru Marea Britanie?
R.: O să dau două răspunsuri. Unul acum şi unul pe parcursul interviului. Chiar a doua zi după referendum am asistat la o prăbuşire a lirei, care a însemnat o pierdere estimată la 80 mld. Lire/an; o pierdere de 800 mld. Lire/an din activităţi de import – export; scăderea ratingului de ţară, cu consecinţe asupra costului împrumuturilor şi un risc investiţional mărit; afectarea PIB-ului Regatului cu 18 – 20 mld. Lire. Au apărut şi cifre care susţineau rezultatul referendumului, respectiv reducerea anvelopei de ajutoare sociale prin eliminarea acelor sume care în prezent se consumă cu persoanele din alte ţări şi care urmează să fie remise de pe teritoriul Marii Britanii.