Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Bitcoin, moneda virtuală. Asta ne-a mai lipsit…!
Întrebare: Acum, să intrăm în detalii!
Răspuns: Deci, Bitcoin este o monedă digitală, bazată pe un sistem open source. Sistemul open source presupune un program informatic cu sursă deschisă (open source software), dezvoltat de o singură persoană sau de o comunitate şi oferit utilizatorilor sub o licenţă liberă, care garantează accesul tuturor la codul – sursă.
Î.: Ce reprezintă codul – sursă?
R.: Cod – sursă (source code), este un termen din informatică şi reprezintă o colecţie de instrucţiuni, specifică unui anumit limbaj de programare. Codul – sursă permite programatorului să comunice cu computerul, folosind un număr bine definit de instrucţiuni. Practic, este o versiune a unui software, scrisă cu caractere alfanumerice care pot fi citite de om, software-ul fiind scris original într-un limbaj accesibil doar calculatorului.
Î.: Vă rog să faceţi o ultimă referinţă de ordin informatic cu privire la această monedă, fiindcă deja ne doare capul de atâtea informaţii greu de înţeles pentru un neiniţiat!
R.: Cine nu înţelege fondul problemei este într-o situaţie dificilă, întrucât utilizează un instrument care, dacă nu este cunoscut, deşi este util, poate deveni periculos. Deci, sistemul Bitcoin funcţionează pe baza unei reţele peer-to-peer (p2p, de la utilizator la utilizator) şi criptografiei asimetrice. Peer-to- peer înseamnă că nu există o autoritate centrală care emite bani noi sau urmăreşte tranzacţiile, aceste sarcini fiind administrate colectiv de reţea. Criptografia asimetrică utilizează o pereche de chei asimetrice (publică şi privată). Termenul de „asimetric” provine de la utilizarea de chei diferite pentru a îndeplini două funcţii opuse (criptare şi decriptare), fiecare fiind inversul celeilalte.
Î.: Cunoaştem prescurtările pentru leu, dolar, euro etc. Care este prescurtarea pentru Bitcoin?
R.: Bitcoinul este unitatea monetară a sistemului Bitcoin, prescurtarea utilizată pentru această monedă fiind BTC.
Î.: Unde vom ţine aceste monede?
R.: Construcţia monedei Bitcoin permite deţinerea şi transferul anonim de valoare. Bitcoinii pot fi salvaţi pe un computer personal sub forma unui fişier – portofel sau pot fi stocaţi ca un serviciu de portofel al unei terţe părţi.