Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / Banul dezbrăcat
Întrebare: De ce era deranjată Elita Financiară Mondială de către Europa?
Răspuns: Să nu uităm că Europa la finele secolului XIX şi începutul secolului XX era stăpâna lumii, prin putere ştiinţifică şi tehnică, prin economia puternică, printr-o industrie extrem de eficientă, printr-o armată modernă şi era centrul culturii mondiale. Această Europă, locuită în majoritate de oameni albi, în războiul civil de 30 de ani a fost exsangvinată, astfel s-a ajuns ca soarta ei, a Europei după cel de al Doilea Război Mondial, să nu mai fie luată de ei înşişi ci de alte puteri, împreună cu URSS, ţară care în realitate a fost clădită tot de forţele de care aminteam.
Î.: Care este situaţia de astăzi a monedei care domină lumea de zeci de ani?
R.: Statele Unite ale Americii, a cărei putere politică este şi ea subordonată, este într-o situaţie grea. Are o datorie de 20 trilioane de dolari, datorie care anual creşte cu 1 trilion de dolari, cu o emisiune monetară nesustenabilă, nedublată de performanţe economice, şi a cărei stare de a emite miliarde de dolari la apăsarea unui buton nu mai poate să reziste mult timp.
Î.: Care este strategia de „acoperire” a banilor artificiali?
R.: Banii neacoperiţi devin acoperiţi prin împrumutarea lor altora şi de crearea acelei stări prin care alţii să aibă nevoie de aceşti bani. Deci, trebuie ca toţi să aibă nevoie de dolari, inclusiv guvernul Statelor Unite.
Î.: Cum procedează guvernele în această situaţie?
R.: Să luăm exemplu Statele Unite ale Americii. Pentru ca statul american să poată să-şi plătească obligaţiile faţă de securitatea socială, armată și alte cheltuieli trebuie să ceară împrumut de la o bancă. Banca la care se apelează este FED care emite un cec cu valoarea solicitată şi contra ei statul american emite acţiuni cu garanţia statului.
Î.: Cum acoperă statul aceste acţiuni?
R.: Din impozitele percepute de la populaţie, de la firme. Doar pentru reamintire: până când în Statele Unite ale Americii nu a existat FED, cetăţenii nu plăteau impozite. Statul trăia din taxe vamale, ipoteci şi alte venituri care-i erau suficiente ca să funcţioneze. Ca un fapt divers, dacă îi întrebi pe chinezi care este cea mai mare tragedie a secolului XX au un răspuns altfel decât obişnuim noi: nu cele Două Războaie Mondiale, ci 15 august 1971, data la care preşedintele Statelor Unite ale Americii, Nixon, a declarat că dolarul nu mai are acoperirea promisă în aur.