• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 15 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Ianuarie , 2015

Dialoguri virtuale / Banii lor de toate zilele

Întrebare: Buletinele de ştiri economice, dar şi cele politice din ultima perioadă au acordat un spaţiu important situaţiei rublei ruseşti. Din ce cauză?

Răspuns: Rusia este o ţară mare. Economia Rusiei, îndeosebi în urma modificărilor politice din anii ’90 ai secolului trecut, după o perioadă de cădere liberă, a reuşit să se redreseze, devenind, şi datorită rezervelor mari de hidrocarburi, un jucător important în economia mondială. Rubla rusească a devenit convertibilă şi Rusia a fost acceptată în clubul select al marilor economii mondiale. Multe ţări, inclusiv ţări importante din Uniunea Europeană, şi-au bazat economia pe resursele energetice oferite de această ţară. Deci, orice se întâmplă cu rubla rusească, are efecte directe în economia altor ţări.

 
Î.: Concret, ce s-a întâmplat?

R.: Datorită mişcărilor politice ale Rusiei, respectiv situaţia din Crimeea şi teritoriile estice ale Ucrainei, Statele Unite ale Americii şi ţările din Uniunea Europeană au luat, treptat, măsuri sancţionatorii împotriva Rusiei. Paleta acestor măsuri a fost diversă, însă cele de ordin economic au afectat economia per ansamblu a Rusiei şi au avut implicaţii asupra întregii populaţii a ţării. La această situaţie au contribuit şi ţările OPEC, marii furnizori de resurse energetice din lume. Despre această implicare doresc să revin pe parcursul interviului.

 
Î.: Puteţi să enumeraţi unele măsuri sancţionatorii?

R.: Să analizăm numai ţările din Uniunea Europeană. Producătorii europeni exportau o mare cantitate de fructe, brânzeturi şi carne de porc. Circa 10% din produsele alimentare ale UE, totalizând circa 15 miliarde de dolari, au fost livrate anul trecut, făcând din Rusia al doilea cel mai mare consumator de pe continent. Aceste resurse, de pe o zi pe alta, au dispărut de pe piaţa rusească. Acestea au fost doar unele din măsurile, resimţite direct de consumatorii ruşi.

 
Î.: Care au fost efectele directe ale acestor măsuri sancţionatorii?

R.: Din capul locului trebuie să menţionăm că toţi au resimţit efectul lor. Fie că este vorba de statul rus, fie de marii potentaţi financiari, fie de cetăţeanul care avea unele acumulări sau trăia de pe o zi pe alta.

 

Stefan Gonczi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.