• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 02 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Octombrie , 2021

Dialoguri virtuale. Asta ne-a mai lipsit…

(prima parte)

Întrebare: Într-o lume în schimbare rapidă, probabil nu miră pe mulți apariția unor alternative la monedele cu care ne-am obișnuit?!                                                
Răspuns : Din păcate pentru mulți, inclusiv generațiile tinere, apariția unor alternative (fie în economie, fie în medicină etc) creează probleme de adaptare, consumatoare de energie, care ar fi mai bine dacă s-ar valorifica într-o activitate creatoare de plusvaloare, dar în același timp corectează erorile situațiilor de monopol existente, așa este şi cazul Bitcoinului.
Î.: Ce este Bitcoinul?
R.: Bitcoin este noul tip de monedă, apărută pe plan mondial, fiind o monedă virtuală creată şi utilizată prin intermediul internetului concepută de Satoshi Nakamoto. Oxford Dictionaries Online, menționează: Bitcoin este „o monedă digitală care nu este reglementată de o bancă centrală”.
Este  o monedă nouă internațională, la care pot avea acces toți utilizatorii de internet şi a cărei valoare depinde chiar de numărul acestora şi de volumul mesajelor inițiate de aceștia şi valoarea tranzacțiilor efec­tuate. Nu vă speriați, în continuarea interviului o să lămurim, în detaliu, elementele de fond ale noii monede.
Î.: Cine este Satoshi Nakamoto?
R.: Poate întrebarea corectă ar pu­tea fi cine este sau ce reprezintă alăturarea celor două cuvinte, întrucât nimeni nu știe dacă este o persoană sau un grup. Adevărul este că aceas­tă monedă virtuală a făcut carieră în întreaga lume.
Î.: Când a apărut această monedă?
R.: De doisprezece ani, în 2009.
Î: Care este substratul logic al Bitcoinului?
R.: Cel sau cei care au creat această monedă virtuală a/au combinat câteva concepte, cum ar fi rețeaua de la egal la egal (peer-to-peer network) şi funcțiile hash (folosite pentru securizarea informației, autentificarea şi restricționarea accesului în sistemul informatic), cu invențiile sale, şi anume un sistem stimulativ inteligent pentru partici­panții la tranzacțiile cu bitcoin şi un mecanism antiinflaţie. Dezvoltarea acestei monede digitale a fost generată de o serie de factori, mai mult sau mai puțin reali şi realizabili, între care şi neîncrederea generalizată în băncile centrale şi frica de confiscare a economiilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.