• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 31 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 August , 2017

Dialoguri virtuale / Aceiaşi Mărie cu o pălărie mai mică

Întrebare: Cunoscând rolul întreprinde­rilor mici şi mijlocii într-o economie sănătoasă, care sunt referirile concrete?

Răspuns: Cei cu activităţi independente, atât PFA cât şi alte tipuri de persoane juridice, vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuţiile sociale şi de sănătate se vor plăti doar pe persoană fizică, şi nu pe activitatea desfăşurată. (Termen 1 ianuarie 2018). În vederea măririi eficienţei lucrărilor de investiţii publice, se propune crearea unei proceduri de monitorizare a contractelor de servicii publice, care să rezulte în întoc­mirea unei „Liste negre” pentru fir­mele care lucrează cu bani publici şi care nu respectă preţul iniţial, terme­ne­le, sau nu livrează produsul achizi­ţionat. Sancţiu­nile trebuie să meargă până la inter­zicerea de a mai participa la licitaţii publice. (Termen 1 ianuarie 2018).

Î.: Pe mulţi cetăţeni îi interesează obli­gaţiile pe care le au faţă de stat. Ce ne puteţi spune, văzând noul program de guvernare?
R.: Începând cu 1 ianuarie 2018, se pro­pune reducerea impozitului pe venit - de la 16% la 10%, şi a contribuţiilor - de la 39,25% la 35%. În acest fel, costurile pe muncă vor scădea de la 175 €, cât sunt în prezent pentru plata a 100 € net, la 161 €.

Î.: Dacă sunt atâtea facilităţi, de ce atâta jale?
R.: Eventualele facilităţi sunt dublate întotdeauna şi cu măsuri punitive. Este la fel ca răspunsul la întrebarea: prima oară ce să-ţi spun, vestea bună sau ves­tea rea? O să încep cu, hai sa zicem, obli­gaţiile: Se introduce contribuţia de soli­daritate începând cu 1 ianuarie 2018, dar şi o taxă suplimentară pe pro­dusele al căror consum are un impact ne­gativ major asupra sănătăţii popula­ţiei (taxa pe zahăr, cum se numeşte în Marea Britanie).
Începând cu 2018, se va introduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. În cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/lună vor fi scutite şi se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investiţiile şi creşterea standardelor de sănătate şi educaţie pentru populaţie. Totodată, din același an, se va implementa procedura depunerii declaraţiilor de patrimoniu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.