• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 31 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 August , 2017

Dialoguri virtuale / Aceeaşi Mărie cu o pălărie mai mică

Întrebare: De unde vor veni sume su­plimentare la bugetul statului?

Răspuns: Începând cu 1 ianuarie 2018, pentru a creşte gradul de colectare al taxelor va fi împuternicit ANAF- ul cu colectarea cât mai multor taxe, inclusiv cele de la AFM. În vederea împăcării nevoii de creştere economică cu nevoia consolidării sustenabilităţii fiscal - bugetare, se vor emite obligaţiuni pe termen mediu şi lung pentru populaţie şi ulterior pentru alte entităţi. Începând cu 1 octombrie 2017, se vor emite ti­tluri de stat pentru populaţie, în moneda naţională.

Î.: Mai aveţi ceva de adăugat faţă de noul program de guvernare?
R.: Sunt foarte multe de adăugat şi de întrebat de la cei care au propus şi cei care au votat sau care s-au abţinut de la vot. Fiindcă ultima propunere a programului, prezentată tocmai la finalul răspunsului anterior, se poate completa cu întrebarea: Nu cumva perioada de maturizare a titlurilor de stat intră în contradicţie cu termenele însuşite de noi pentru aderarea la moneda euro?

Î.: Foarte mulţi se lamentează că eco­nomia noastră nu a fost restructurată. Că trăim, din punct de vedere econo­mic, în trecut. Că mergem cu ceafa înainte. Se poate invoca tema: oare era posibil ca evenimentele din ’89 să fi con­dus la o schimbare economică sănătoasă?
R.: Să ne imaginăm că nu este şomaj (atenţie ca în calcule să luăm pe cei, se zice, patru milioane de români care-şi câştigă pâinea pe alte meleaguri!), că avem o structură economică sănătoasă şi nu este o deosebire semnificativă între nivelul nostru de trai şi cel din ţările occidentale. Ce vis frumos!

Î.: De ce nu s-a implementat un eventual asemenea model?
R.: Au fost unii economişti care au afirmat, înainte de ’89, că asemenea sce­nariu nu este o utopie şi au arătat şi cine are în mână soluţia la acest vis frumos. Istoria a dovedit că ţărilor cu economie planificată, până în ’89, şi nu numai, ci și unor ţări din America Centrală şi de Sud, a fost adoptată o altă formă de dezvoltare economică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.