Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Dialoguri virtuale / A venit toamna. Din nou se numără instituţiile financiare internaţionale
Întrebare: Toamna, gospodinele pun murături, îşi umplu cămările cu provizii pentru iarnă, ce fac în această perioadă instituţiile financiare internaţionale?
Răspuns: Fac prognoze pentru cei pe care i-au împrumutat despre cum vor încheia anul acesta spre a fi siguri că vor primi înapoi banii împrumutaţi, şi dacă ţările nu pot să-i restituie, atunci să-i asigure că mai au bani spre a-i împrumuta din nou, bineînţeles cu costuri “negociate”.
Î.: Şi care sunt “premoniţiile” lor pentru România?
R.: Depinde de cine le face, dar în mare măsură converg. Pentru anul 2012 Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) estimează o creştere pentru România de 0,5%, iar Fondul Monetar Internaţional prevede o creştere de 0,9%.
Î.: După cum se vede, prognozele se modifică de la o perioadă la alta!?.
R.: Într-adevăr. Cum ne apropiem de finele anului, prognozele se înrăutăţesc. Spre exemplu, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare preconiza în iulie o creştere de 0,8%.
Î.: Care sunt estimările pentru anul viitor?
R.: Depinde de autor. BERD-ul vede ţara noastră cu o creştere economică de 1,9 %, iar Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 2,5%.
Î.: Înseamnă că suntem pe un drum bun!!
R.: Cam aşa stăteam şi în toamna trecută, când se estimau creşteri similare şi am ajuns la cifre de câteva ori mai mici.
Î.: Bine că avem creşteri pozitive şi nu aşa-zisele “creşteri negative”!!
R.: Este o tehnică pe care am văzut-o ani de-a rândul. Se pleacă de la creşteri mari la întocmirea bugetului pentru anul următor, se fac în primele trimestre cheltuieli la nivelul prognozat şi în ultimul semestru ne plângem că nu avem bani pentru diferite capitole de cheltuieli si atunci clamăm că Bunul Dumnezeu nu a dat ploi la timp etc.
Î.: Ce zic alţii despre noi că ar fi motivele scăderii economice în România?
R.: Se vorbeşte de trei motive: criza euro, evoluţia agriculturii şi incertitudinea politică.
Î.: Instituţiile financiare internaţionale cum se raportează la această situaţie, având în vedere că s-au respectat măsurile solicitate nouă?
R.: Faptul că România nu este în situaţia altor state din Uniunea Europeană o trec în contul realizărilor proprii, afirmând că tocmai datorită împrumuturilor atrase de la ei, România a fost ferită de situaţia incertă a altor ţări.