• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 15 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Septembrie , 2014

Dialoguri virtuală / Veşnici datornici

Întrebare: În ultima perioadă apar ştiri referitoare la intenţia guvernului de a rescrie Codul Fiscal şi Procedura Fiscală. Acest fapt poate fi considerat o ştire?

Răspuns: Este o ştire deosebit de importantă, afectându-ne pe toţi, întrucât defineşte obligaţia populaţiei şi a mediul de afaceri pe termen mediu şi lung prin plata impozitelor şi taxelor, deci noi – contribuabilul.

 

Î.: Dar şi până acum am avut Cod Fiscal şi de Procedură Fiscală, care este noutatea?

R.: Noutatea constă în existenţa unui document pe baza căruia se poate discuta. Este o formă de manifestare a democraţiei, cu condiţia ca în spatele cuvântului democraţie să nu se ascundă definiţia lui Socrate ca fiind actul de satisfacere a mediocrităţii majorităţii. În acelaşi timp poate reprezenta o modalitate de a contracara permanentele reproşuri adresate României referitoare la lipsa de predictibilitate şi transparenţă.

 

Î.: Se cunoaşte că o temă majoră de discuţie a fost cea referitoare la cota de impozitare, respectiv cota unică sau cota progresivă. Care este varianta menţinută în proiectul noului Cod Fiscal?

R.: Până la această dată, cota unică de impozitare este varianta propusă şi pare a fi acceptată de întregul spectru politic şi nu numai.

 

Î.: Ce mai menţine noul cod din cel anterior?

R.: Proiectul noului Cod Fiscal menţine prevederile referitoare la TVA, scutirea de la plată a impozitului reinvestit şi măsuri de îmbunătăţire a relaţiei între contribuabil şi ANAF.

 

Î.: Se cunoaşte îngrijorarea producătorilor agricoli a căror recoltă a fost afectată de fenomene meteorologice extreme. Se mai păstrează vechile prevederi?

R.: Au fost preluate, ca normă generală, reglementările introduse punctual prin Ordonanţa de Urgenţă, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscală pentru producătorii agricoli a căror recoltă a fost substanţial afectată şi care ar fi trebuit să plătească norma de venit. Prin urmare, în cazul producătorilor agricoli, norma de venit se reduce proporţional în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole.

În proiect este inclusă o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei în care oamenii de afaceri din domeniul agricol şi piscicol pot să reporteze şi să compenseze pierderile fiscale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.