• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Octombrie , 2016

Dialoguri în timp cu Nicolae Suciu

Uniunea Artiştilor Plastici din România, în colaborare cu Electro Sistem şi Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, a organizat vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic Nicolae Suciu, intitulată „Dialoguri în timp”. A prezentat prof. univ. dr. Gheorghe Glodeanu. Expoziţia poate fi vizitată la Salonul Artelor în perioada 24 octombrie – 3 noiembrie.

 

 

Expoziţia cuprinde o selecţie de lucrări realizate între anii 1981-2016, lucrări care nu au fost expuse niciodată sau care au fost expuse o singură dată şi care fac parte din colecţia autorului precum şi dintr-o singură colecţie particulară. Sunt cuprinse câteva teme majore care au marcat evoluţia în timp a direcţiilor tematice, cum ar fi: Ferestrele sufletului, Dealuri, Câmpul, Compoziţii cu naturi statice şi flori, Peisajul citadin.

 

Salonul Artelor de la Bibliotecă a fost luat cu asalt de prietenii lui Suciu, de artişti plastici, de cunoscători şi iubitori ai picturii de calitate. Tablourile lui Nicolae Suciu au puterea magică a picturilor realizate din tuşe măiastre ale unuia dintre cei mai buni pictori maramureşeni, români. Culorile tablourilor te fac să visezi la dealuri, câmpii, la flori sau la ferestrele larg deschise spre frumos, simplu, spre suflet.

Manifestarea a fost deschisă de profesorul Glodeanu ce a povestit despre Nicu Suciu şi despre minunatele lui tablouri.

Autorul a explicat de ce a adus tablourile expuse şi ce simte la expoziţia organizată la împlinirea vârstei de 60 de ani. De fapt, această vârstă frumoasă pentru un pictor a fost aniversată la sfârşitul anului trecut, când ar fi trebuit să organizeze expoziţia. Din păcate, nu s-a putut aici, în Baia Mare din cauza unor orgolii prost înţelese. Nicolae Suciu a fost omagiat la Iaşi, oraşul studenţiei sale şi acum şi în Baia Mare, în frumoasa sală de la Biblioteca Judeţeană. Dincolo de aceste animozităţi, de care Ştefan Blasko a amintit în mod voalat, rămân picturile lui Nicu Suciu.

 

„Este o manifestare prilejuită de aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea firmei Electro Sistem din Baia Mare. I-am spus Dialoguri în timp acestei expoziţii pentru că, vrând-nevrând anii care s-au sedimentat în urmă sunt în măsură să îmi provoace acele discuţii, acele dialoguri interminabile cu propria-mi  creaţie şi, de ce nu, aceste dialoguri pe Simeze incluse în două portrete. Un portret de studiu de când eram student, pregătitor pentru lucrarea de licenţă, şi autoportretul.

Parte dintre lucrările expuse au fost expuse o singură dată, parte din ele nu au fost expuse niciodată sau parte dintre ele sunt în spaţiile care bucură oameni, instituţii şi reşedinţe particulare şi cu care mă întâlnesc cu emoţie de fiecare dată.

Câteva cicluri foarte importante din creaţia mea: Fereastra, Ferestrele sufletului, cum le denumesc, pentru că Fereastra a constituit pentru prima dată, primele imagini primordiale despre lume. Şi primele imagini le am de la vârsta de trei ani! Şi iată că revin obsesiv asupra acestor motive care sunt nu numai căi de cunoaştere dar şi de comunicare. M-a fascinat întotdeauna pictura pe care mi-o propune peisajul de deal, de câmp, de munte, precum şi compoziţii cu destine ale florilor care trec „dincolo”, sunt, dacă vreţi, ca şi destinul uman, atâta timp cât eşti în floarea vârstei, societatea poate să te folosească până la maxim, după aceea parcurgi un timp în care florile îşi pierd din prospeţime, oamenii la fel.”, a spus Nicolae Suciu.

 

Ştefan Blasko a povestit cum l-a cunoscut pe Nicolae Suciu, înainte de 1989, amândoi lucrând la Faimar.

„De ce Nicu Suciu? De ce această expoziţie? Vreau să spun că nu numai el este în această situaţie, majoritatea artiştilor plastici din acest oraş nu au primit ceea ce meritau, de la comunitatea locală şi din alte părţi”, a spus Blasko.

 

 

„I-am spus Dialoguri în timp acestei expoziţii pentru că, vrând-nevrând anii care s-au sedimentat în urmă sunt în măsură să îmi provoace acele discuţii, acele dialoguri interminabile cu propria-mi  creaţie şi, de ce nu, aceste dialoguri pe Simeze incluse în două portrete. Un portret de studiu de când eram student, pregătitor pentru lucrarea de licenţă, şi autoportretul”.

Nicolae Suciu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.