• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 21 Februarie , 2013

Dezvoltarea economică a Băii Mari, prioritatea lui Cătălin Cerecheş

Primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş, a prezentat Conceptul de Dezvoltare al Băii Mari, un proiect pe care se va structura Strategia de Dezvoltare a municipiului pentru perioada 2014-2020 şi până în 2030. Prezentarea a avut loc în sala de la Centrul de Afaceri Millennium, în prezenţa consilierilor băimăreni, a presei şi a cetăţenilor interesaţi de problematica oraşului.

 
 

Primarul băimărean a explicat diferenţa între Concept şi Strategie, dar a spus că în două-trei luni, Strategia de Dezvoltarea a oraşului, a Zonei Metropolitane va fi finalizată şi se va pune în dezbatere publică. Faţă de ce s-a spus până acum, Cătălin Cherecheş vine cu o nouă filozofie cu privire la modul în care trebuie abordată dezvoltarea Băii Mari, a regiunii, a judeţului, în ultimă instanţă. El a spus că până la sfârşitul acestui an, probabil se va realiza reaşezarea administrativ-teritorială a României. La acest moment, Maramureşul se găseşte în Regiunea de dezvoltare N-V cu capitala la Cluj. Primarul de Baia Mare a spus că o astfel de situaţie ne poate avantaja, dar ne poate şi dezavantaja, la un mod pe care nu-l doreşte nimeni. Cherecheş a spus că este nevoie de o strategie clară cu privire la dezvoltare, în ceea ce priveşte proiectele cu finanţare europeană, atragerea de fonduri, investiţii, dar şi o mai bună gospodărire a ceea ce avem. Cătălin Cherecheş a spus că a venit momentul ca Baia Mare să devină „oraşul care munceşte şi prosperă”. Partea centrală a Conceptului de Dezvoltare a Băii Mari este dat de zona Metropolitană a Municipiul Baia Mare: 5 Oraşe, 12 Comune, Suprafaţă: 1.388 km (22 % din suprafaţa judeţului Maramureş), populaţie: 220.000 locuitori (46,5% din populaţia judeţului Maramureş), densitate: 158,5 locuitori / kmp.

 

După prezentarea Zonei Metropolitane, desenată sub forma a două inele, din care cele apropiate de Baia Mare ar putea în următorii ani să devină părţi componente ale municipiului de pe Săsar. În contextul regionalizării şi a posibilităţii de a accesa direct fonduri europene, o unitate administrativ-teritorială de mărimea celei care se prevede a apărea poate atrage mai uşor fonduri pe proiecte de dezvoltare economică, socială, culturală.

Evident că Zona Metropolitană are puncte slabe: izolarea faţă de coridoarele paneuropene de transport, poluarea remanentă a solului, proprietatea fragmentată a terenurilor, existenţa unui patrimoniu construit aflat în stare avansată de degradare, scăderea demografică a populaţiei, datorită sporului natural şi migraţiei forţei de muncă, insuficiente resurse financiare ale bugetelor locale pentru investiţii de infrastructură, lipsa de capacitate administrativă a administraţiilor locale.

Dar şi puncte tari: accesibilitate aeriană, feroviară, rutieră, apropierea de graniţa cu Ungaria şi Ucraina, conexiuni rutiere modernizate cu polii regionali: Cluj Napoca, Oradea, Satu Mare, Aeroportul Internaţional Baia Mare, învăţământ universitar, preuniversitar şi vocaţional bine dezvoltat, forţa de muncă disponibilă şi bine calificată, cooperarea teritorială între localităţile membre ale Zonei Metropolitane, existenţa unor mecanisme de guvernanţă metropolitană funcţionale.

 

Primarul Cătălin Cherecheş a prezentat strategia de dezvoltare metropolitană, un proiect ambiţios, care ar putea duce la creşterea importanţei zonei.

Zona Metropolitană Baia Mare are o Strategie de Dezvoltare pentru perioada 2010-2020, asumată de către toţi membrii, prin aprobarea ei de către fiecare Consiliu Local, precum şi un pachet de programe şi proiecte prioritare pentru perioada de programare 2014-2020. Pentru realizarea acestora, există un Concept de Dezvoltare al Zonei Metropolitane pentru orizontul de timp 2030, care împarte aria metropolitană în două zone de dezvoltare (ZD), astfel:

- ZD1: care cuprinde municipiul Baia Mare şi localităţile aflate pe o rază de aprox. 15 km în jurul acestuia;

- ZD3: care cuprinde localităţile aflate pe o rază de până la 35 km, exceptând cele situate în ZD1;

 

Dezvoltarea se va realiza în două etape, prin implementarea de programe şi proiecte în cele două zone, astfel: 

- Etapa 1, în perioada 2014-2020, pentru ZD1

- Etapa 2, perioada 2020-2030, pentru ZD2

 

De asemenea, au fost prezentate proiectele importante metropolitane:

- modernizarea şoselei de Centură a Municipiului Baia Mare, cu efect de creştere a accesibilităţii şi mobilităţii în cadrul zonei metropolitane

- mărirea mobilităţii traficului prin realizare unui terminal intermodal, incluzând spaţii de parcare şi staţii de transfer logistic

- crearea sistemului de transport metropolitan cu sistem de monitorizare electronică

- crearea unor structuri de sprijinire a afacerilor, de tip parc industrial şi parc ştiinţific/tehnologic

- gestionarea în comun a datelor privind dezvoltarea metropolitană, printr-un Sistem Informaţional Geografic (GIS). Evident, partea cea mai consistentă a Conceptului de Dezvoltare şi ulterior a Strategiei de Dezvoltare a Băii Mari este dată de crearea de locuri de muncă. Baia Mare va fi deschisă spre investiţii şi afaceri. Se vor dezvolta: un Parc Logistic, un Parc Tehnologic Expoziţional, Parcul Industrial Vest, Eco-Parc Industrial Est (platforma Cuprom), Soft Village. Pentru a dinamiza activitatea economică, pentru a atrage investiţii, este nevoie de facilităţi pentru cei care deschid unităţi economice, a spus primarul băimărean. Cherecheş a precizat că vor fi acordate facilităţi, o parte există din 2012, altele vor fi dezbătute în cadrul Consiliului Local. În principal va fi: scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinaţiei sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului aferent parcului industrial, pentru asocierea care deţine titlul de parc industrial, reduceri de impozite acordate de administraţia publică locală pe bază de hotărâri ale Consiliului Local în a cărui rază administrativ-teritorială se află parcul industrial respectiv,

- concesionarea sau vânzarea terenurilor de către administraţiile publice locale, alte facilităţi ce pot fi acordate, potrivit legii, de administraţia publică locală.

 

Acest Concept de Dezvoltare va fi dezbătut în Baia Mare şi în localităţile din Zona Metropolitană în cadrul unor întâlniri programate a se desfăşura în aşa fel încât toţi băimărenii să ştie ce se face în următorii ani, mai mult, oamenii pot veni spre administraţie cu propuneri viabile.

 

Cătălin Cherecheş a prezentat şi partea de transport, unde foarte importante sunt Centurile Băii Mari, Aeroportul Internaţional şi o deschidere adevărată spre Ucraina, respectiv un pod care să poată susţine un trafic de marfă consistent. Pentru Aeroport se doreşte realizarea infrastructurii pentru partea de cargo şi persoane. În acest fel, Baia Mare ar putea fi un pol de dezvoltare, de deschidere spre Europa, Asia. Primarul a spus că trebuie să ştim să ne jucăm cartea şi de acum în acolo va trebui să „Promovăm Baia Mare” prin intermediul unei agenţii specializate.

 

Un alt proiect important se referă la educaţie. Pentru a avea oameni calificaţi în meserii care ar fi solicitate de afacerile dezvoltate în zonă, avem în Baia Mare Centrul Tehnic „Transilvania”, iar pe partea universitară se va crea un campus universitar care să cuprindă într-un parteneriat învăţământul de stat şi cel privat din municipiu. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.