Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 26 Septembrie , 2005
Dezinformati, dar consilieri!
Din cauza dezinteresului consilierilor locali, patru copii saraci risca sa fie luati de langa mama si dati in grija Statului!
Comisia juridica a Consiliului Local Baia Mare refuza ajutarea unei familii aflate intr-o situatie sociala delicata. Sub pretextul respectarii „la sange” a legii, consilierii au refuzat sa acorde o bucata de teren unei familii sarace, desi o fundatie baimareana s-a oferit sa ridice familiei o locuinta. Aceeasi comisie a considerat ca ilegala antena radio-tv a miliardarului Viorel Zoicas e OK.
In ultima sedinta a Comisiei Juridice a Consiliului Local (CL) al Municipiului Baia Mare s-a discutat si situatia unei familii destramate din oras, cu patru copii minori in intretinere, ce solicita municipalitatii atribuirea unui teren situat pe Valea Borcutului. S-au exprimat pareri pro si contra atribuirii unei suprafete de 230 de mp in favoarea Simonei Pasare, cea care a locuit o vreme impreuna cu copiii intr-o coliba de pe acel teren, proprietatea orasului Baia Mare. Consilierii care au sustinut proiectul au adus ca argument legea care spune ca in anumite cazuri (cum este si cel de fata), municipalitatea poate atribui suprafete de teren cuprinse intre 250 si 500 mp familiilor sarace, pentru construirea unor locuinte. Argumentul celor care au contrazis proiectul a fost acela ca pe terenul cu pricina, Simona Pasare construise o fundatie, in vederea ridicarii unei constructii de locuit. Parerile fiind impartite, proiectul a fost amanat din nou. Spunem din nou, pentru ca el a mai fost propus, chiar pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu Local, in urma cu cateva luni, dar a fost respins, pana la elucidarea situatiei. La sfarsitul sedintei, consilierul local Mircea Dolha a lansat ideea ca in cazul in care Primaria nu doreste sa-i atribuie familiei folosinta gratuita a terenului, el se ofera sa-l cumpere si sa-l doneze Simonei Pasare.
Mana fara degete
Fiind un caz social deosebit, am decis sa aflam amanunte despre acest proiect. Avantajul oferirii folosintei gratuite a terenului ar fi acela ca, in acest caz, fundatia Hope and Homes for Children Romania i-ar asigura familiei nevoiase materialele de constructie necesare ridicarii unei cladiri de locuit (o camera si o bucatarie). Numai ca pentru realizarea acestei locuinte este nevoie de un act emis de autoritati, prin care Pasare dovedeste dreptul de folosinta asupra terenului. Simona Pasare a depus mai multe cereri catre Primarie, pentru acordarea terenului. Acestea au fost analizate de comisiile de specialitate ale Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Local si Utilitati (SAPLU), iar apoi de secretarul Rodica Brad, care si-au dat avizul favorabil acordarii terenului, fiind indeplinite toate conditiile legale. De asemenea, HHC a depus un referat in care prezinta situatia grea a familiei si argumenteaza necesitatea atribuirii terenului, pentru construirea unei case de locuit, altfel, cei patru micuti riscand a fi institutionalizati (copiii au fost parasiti de tata, iar mama lor e incadrata in gradul II de handicap, avand o malformatie congenitala la maini si picioare si tulburari functionale - practic, nu are degete la mani).
Fundatia e... ruinata!
In cursul saptamanii trecute, ne-am deplasat la fata locului, alaturi de consilierul local Mircea Dolha si Mirela Ionce (angajata a SAPLU) pentru a vedea conditiile de locuit ale familiei. Aflat intr-o zona predominata de cocioabe, terenul solicitat de Pasare se afla la marginea padurii, avand ridicata pe el un soi de constructie din diverse materiale (tabla, lemne, mase plastice, tesaturi). Nimeni nu poate spune unde este intrarea sau ce minune tine in picioare constructia. Alaturi e o fundatie ruinata. Familia nu era “acasa” (am aflat ca locuieste undeva in Baia Mare). Realizati ridicolul argumentelor consilierilor care dau din pix, inventand motive pentru respingerea unui proiect social, fara a iesi pe teren pentru a se convinge. Ne-am adus aminte ca un consilier a sustinut faptul ca nu se pot acorda doar 230 mp, pentru ca legea prevede un minim de 250 mp (!). Mai conteaza asemenea argumente intr-o zona intesata cu constructiile ilegale unde fiecare ocupa terenul Statului fara nici o grija?
“Am fost dezinformati!”
Cu sentimentul ca situatia se va rezolva (in conditiile in care fundatia HHC s-a angajat sa suporte cheltuielile de ridicare a constructiei) l-am contactat telefonic pe unul dintre membrii comisiei. Acesta a recunoscut ca s-a facut o greseala si ca aceasta trebuie reparata. “Cineva ne-a dezinformat ca terenul a fost luat abuziv si ca s-a construit fara autorizatii. De aceea, la prima sedinta de CL s-a respins proiectul. Ulterior, ne-am documentat, am vazut care e situatia si cred ca trebuie sa-i acordam terenul. S-au dat in oras atatea terenuri pe care nu s-a construit nimic. Tocmai acum sa ne opunem?, mai ales ca sunt asigurari ferme din partea fundatiei ca acolo se va construi o casa de locuit”, a declarat consilierul local Vasile Vlasin. Vom urmari cazul, pastrand speranta ca ai municipiului consilieri sa arate si preocupari sociale, asa cum manifesta grija fata de echipele de handbal si rugby. Si poate directorul SAPLU, Calin Coros, se va documenta si va afla in sfarsit unde se afla terenul in cauza, pentru a nu mai fi nevoit sa ridice din umeri cand aude de acest caz, desi a fost presedintele comisiei care, initial, a solutionat favorabil cererea familiei Pasare.
Ciprian DRAGOS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.